Crostata meringata al limoneItaliensk marängtårta med smak av citron
En söt italiensk marängtårta med citron som fräschör. Tårtan kan med fördel förberedas dagen innan och förvaras i kylen.
Ingredienser:
Till smuldegen:
- 250 g mjöl (gärna tipo 00 eller vetemjöl special)
- 125 g smör (kallt)
- 100 g strösocker
- 1 ägg
Till citronkrämen:
- 1 dl citronsaft
- 120 g socker (ca 1,4 dl)
- 65 g smör
- 2 ägg
Till marängen:
- 75 g äggvita (ca 2 äggvitor)
- 150 g socker (ca 1,7 dl)
- 2 msk vatten
Gör Italiensk marängtårta med citron så här:
Smuldegen:
Arbeta det kalla smöret och mjölet i en köksmaskin (eller med en elvisp). Tillsätt sockret och ägget. Försök att arbeta snabbt och ställ sedan degen i kylen inslagen i plastfilm.
Citronkrämen:
Vispa äggen till en slät smet och ställ åt sidan.
Pressa citronerna och filtrera saften. Häll det i en kastrull och tillsätt sockret och smöret skuret i bitar. Ställ kastrullen på medelvärme tills smöret har smält, rör om då och då. Tillsätt äggen under konstant omrörning och låt koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Krämen är klar när den är tjock.
Marängen:
Vispa äggvitorna med 3 msk av sockret och ställ åt sidan.
Häll resterande socker och vattnet i en kastrull. Sätt på spisen och låt sockerlagen koka upp utan att röra om. Har du en termometer ska den nå 121 C. Om du inte har en termometer kan du doppa en gaffel i och blåsa genom. När sirapen sväller som en såpbubbla betyder det att den har nått 121 C.
När sockerlaget nått 121 C, häll i hälften av den tillsammans med äggvitorna, blanda försiktigt och häll sedan i resten av sockerlaget. Vispa hårt tills marängen svalnat. Marängen är klar när det bildats ’taggar’ pekandes uppåt från vispen.
Montering:
Sätt ugnen på 180 C. Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en tjocklek på ca 0,5 cm (strö över lite mjöl om det behövs). Klä en 20 cm bakform med degen, se till att kanterna är ca 5 cm höga. Täck sedan degen med bakplåtspapper. Eftersom degen ska bakas i ugnen kan du använda vikter för att förhindra att det sväller. Du kan använda torra bönor, kikärtor eller dylikt som sprids ut på bakplåtspappret.
Baka degen i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan ut ur ugnen, ta försiktigt bort ”vikterna” och bakplåtspappret och grädda ytterligare i 10 minuter. Ta ut ur ungen och låt svalna.
Lägg citronkräm över degen och bre/spritsa sedan på maräng. Grädda igen i ugnen på 180 C i cirka 5 minuter. När marängen börjar få färg på ytan är den klar.
Låt tårtan svalna och förvara i kylen i helst några timmar innan servering. Bäst är därför om man förbereder den dagen innan! Njut av italiensk marängtårta med citron.
Recept av: blog giallozafferano
Gillade du receptet? Kolla in Limoncellotryfflar
Crostata meringata al limoneItaliensk marängtårta med smak av citron
En söt italiensk marängtårta med citron som fräschör. Tårtan kan med fördel förberedas dagen innan och förvaras i kylen.
Ingredienser:
Till smuldegen:
- 250 g mjöl (gärna tipo 00 eller vetemjöl special)
- 125 g smör (kallt)
- 100 g strösocker
- 1 ägg
Till citronkrämen:
- 1 dl citronsaft
- 120 g socker (ca 1,4 dl)
- 65 g smör
- 2 ägg
Till marängen:
- 75 g äggvita (ca 2 äggvitor)
- 150 g socker (ca 1,7 dl)
- 2 msk vatten
Gör Italiensk marängtårta med citron så här:
Smuldegen:
Arbeta det kalla smöret och mjölet i en köksmaskin (eller med en elvisp). Tillsätt sockret och ägget. Försök att arbeta snabbt och ställ sedan degen i kylen inslagen i plastfilm.
Citronkrämen:
Vispa äggen till en slät smet och ställ åt sidan.
Pressa citronerna och filtrera saften. Häll det i en kastrull och tillsätt sockret och smöret skuret i bitar. Ställ kastrullen på medelvärme tills smöret har smält, rör om då och då. Tillsätt äggen under konstant omrörning och låt koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Krämen är klar när den är tjock.
Marängen:
Vispa äggvitorna med 3 msk av sockret och ställ åt sidan.
Häll resterande socker och vattnet i en kastrull. Sätt på spisen och låt sockerlagen koka upp utan att röra om. Har du en termometer ska den nå 121 C. Om du inte har en termometer kan du doppa en gaffel i och blåsa genom. När sirapen sväller som en såpbubbla betyder det att den har nått 121 C.
När sockerlaget nått 121 C, häll i hälften av den tillsammans med äggvitorna, blanda försiktigt och häll sedan i resten av sockerlaget. Vispa hårt tills marängen svalnat. Marängen är klar när det bildats ’taggar’ pekandes uppåt från vispen.
Montering:
Sätt ugnen på 180 C. Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en tjocklek på ca 0,5 cm (strö över lite mjöl om det behövs). Klä en 20 cm bakform med degen, se till att kanterna är ca 5 cm höga. Täck sedan degen med bakplåtspapper. Eftersom degen ska bakas i ugnen kan du använda vikter för att förhindra att det sväller. Du kan använda torra bönor, kikärtor eller dylikt som sprids ut på bakplåtspappret.
Baka degen i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan ut ur ugnen, ta försiktigt bort ”vikterna” och bakplåtspappret och grädda ytterligare i 10 minuter. Ta ut ur ungen och låt svalna.
Lägg citronkräm över degen och bre/spritsa sedan på maräng. Grädda igen i ugnen på 180 C i cirka 5 minuter. När marängen börjar få färg på ytan är den klar.
Låt tårtan svalna och förvara i kylen i helst några timmar innan servering. Bäst är därför om man förbereder den dagen innan! Njut av Italiensk marängtårta med citron.
Recept av: blog giallozafferano
Gillade du receptet? Kolla in Limoncellotryfflar
Fyra fantastiska recept !
Surdegsbröd
Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs du puffar surdegen extra med starkt vitt brödmjöl och vatten, som får jäsa minst...
Crostini
Har du lite rester kvar från en baguett eller annat vitt bröd är det perfekt att passa på att göra italienska crostini. Recept hittar du..
Fusilli con pesto invernale
Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...