Vi gillar: Oliver från Cerignola

Du har säkert sett dem på butikshyllan – de lite större gröna oliverna som kallas Cerignola.
Men visste du att de bara odlas i ett litet område runt byn med samma namn, i närheten av Foggia i norra delen av regionen Puglia i sydöstra Italien. Vi pratar alltså om en produkt med skyddad ursprungsmärkning som inte kan komma någon annanstans ifrån!

När du reser runt i Puglia så är det svårt att inte notera den enorma mängden olivträd! Det mesta pressas till olja men vissa sorter som Bella di Cerignola som den också kallas, passar bättre att äta. Oliven är stor och har ett friskt fruktkött, en fast konsistens med mild fruktig smak med en gräsig ton och inslag av örter. Genom sin rika smak är den god att äta som den är som drinktilltugg eller tillsammans med lagrade ostar och charkuterier. Den kan med fördel också användas i en sallad eller kärnas ur och användas i en pastarätt eller en gryta.

Den har odlats i trakten sedan 1400-talet och har troligen introducerats av spanska immigranter, men enligt andra källor kan den ha anor tillbaka till romarriket.

En av de främsta producenterna i och av Cerignola är familjen Di Tuccio. Paret Raffaele och Addolorata lämnade sin hemtrakt i grannregionen Basilicata i början av 90-talet för att börja ett nytt liv i det bördiga Puglia, genom köpet av gården Contessa Staffa som har anor tillbaka till 1700-talet. Här odlar de idag 40 hektar med vin och grönsaker och hela produktionen är ekologiskt certifierad. Idag är det sonen Luigi som driver verksamheten tillsammans med sin fru Valentina och deras barn.

Luigi växte upp på gården och som barn lärde han sig att tolka jordens behov. Att odla ekologiskt utan kemikalier är en självklarhet och en livsfilosofi för familjen och den enda vägen för att ta fram autentiska, ursprungstypiska och hållbara produkter. Idag sjuder gårdens äldre byggnader av olika verksamheter. Förutom oliver och olivolja så odlas och förädlas också bland annat tomater och kronärtskockor och gården producerar också utmärkta viner på lokala druvsorter.

Hör Luigi berätta om oliverna från Cerignola

Vi gillar: Oliver från Cerignola

Du har säkert sett dem på butikshyllan – de lite större gröna oliverna som kallas Cerignola.
Men visste du att de bara odlas i ett litet område runt byn med samma namn, i närheten av Foggia i norra delen av regionen Puglia i sydöstra Italien. Vi pratar alltså om en produkt med skyddad ursprungsmärkning som inte kan komma någon annanstans ifrån!

När du reser runt i Puglia så är det svårt att inte notera den enorma mängden olivträd! Det mesta pressas till olja men vissa sorter som Bella di Cerignola som den också kallas, passar bättre att äta. Oliven är stor och har ett friskt fruktkött, en fast konsistens med mild fruktig smak med en gräsig ton och inslag av örter. Genom sin rika smak är den god att äta som den är som drinktilltugg eller tillsammans med lagrade ostar och charkuterier. Den kan med fördel också användas i en sallad eller kärnas ur och användas i en pastarätt eller en gryta.

Den har odlats i trakten sedan 1400-talet och har troligen introducerats av spanska immigranter, men enligt andra källor kan den ha anor tillbaka till romarriket.

En av de främsta producenterna i och av Cerignola är familjen Di Tuccio. Paret Raffaele och Addolorata lämnade sin hemtrakt i grannregionen Basilicata i början av 90-talet för att börja ett nytt liv i det bördiga Puglia, genom köpet av gården Contessa Staffa som har anor tillbaka till 1700-talet. Här odlar de idag 40 hektar med vin och grönsaker och hela produktionen är ekologiskt certifierad. Idag är det sonen Luigi som driver verksamheten tillsammans med sin fru Valentina och deras barn.

Luigi växte upp på gården och som barn lärde han sig att tolka jordens behov. Att odla ekologiskt utan kemikalier är en självklarhet och en livsfilosofi för familjen och den enda vägen för att ta fram autentiska, ursprungstypiska och hållbara produkter. Idag sjuder gårdens äldre byggnader av olika verksamheter. Förutom oliver och olivolja så odlas och förädlas också bland annat tomater och kronärtskockor och gården producerar också utmärkta viner på lokala druvsorter.

Hör Luigi berätta om oliverna från Cerignola

Fyra fantastiska recept !

Torta-Pinocchio

Torta Pinocchio

Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Läs mer

Coda di rospo piccata

Coda di rospo piccata

Coda di rospo piccata: skär fiskfiléerna på snedden i centimetertjocka skivor (eller be fiskhandlaren göra det).

Läs mer

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta med linsragù är ett veganskt alternativ till den klassiska ”köttfärssåsen” som vi alla känner till. Receptet och tillagningen...

Läs mer

Salsiccia i ugn

Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.

Läs mer