Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta. - Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta.
- Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Mer Pasta !
Spaghetti al Rancetto
En traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner...
Pasta med saffran och citron
En enkel men färgstark pasta med saffran och citron!
Pasta al pesto, patate e fagiolini
En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!
Lasagna bianca con pesto – Vegetarisk lasagne
En något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk och otroligt god!