Foto: Torbjörn Palmberg
To beef or not to beef
Om du älskar italiensk mat i allmänhet och kött i synnerhet så får du inte missa ett besök på Antica Macelleria Cecchini och den ”ofrivillige” slaktaren Dario Cecchini i byn Panzano mitt i Chianti. Den numera legendariske och världsberömda slaktaren ville egentligen lämna byn bli veterinär men ödet ville annorlunda och han återvände till familjeföretaget efter några år för att följa i tidigare generationers spår. Men man kan säga att han har lyckats att kombinera både yrkena då djuren måste må bra för att ge ett bra kött. Genom att tillaga och äta alla delar på djuret och inte bara utvalda delar menar Dario att vi visar det den respekt det förtjänar.
Att handla på Antica Macelleria Cecchini är en fantastisk upplevelse som kan och ska ta tid. Medan du väntar i butiken bjuds du på vin, bröd och salumi – allt ackompanjerat av musik och Darios anekdoter. Har du tur så kanske han reciterar Dante eller bjuder sin legendariska slogan ”to beef or not to beef”!
Dario lyckades inte lämna byn för att se världen, men istället har han med sin passion och kunskap skapat ett slakteri som tagit hela världen till byn!
Marco Colicchio Cinquanta Filari
Rom med regionen Latium fanns tidigare knappt på vinkartan,…
Poggio le Volpi Roma Rosso
Vin har såklart odlats på kullarna utanför Rom i tusentals…
Fyra fantastiska recept !
Peter Nordins Ragú
Pasta,Peter Nordin,Reportage,Nötkött
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.
Gelato Con Limoncello e Menta
Fördela glassen i sex skålar. Ringla över ca 2 msk Limoncello över varje portion glass. Strö över rivet citronskal och hackad mynta och ...
Focaccia Barese
Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon...
Ravioli med ricotta lök och salvia
Vegetariskt,Pasta,Peter Nordin
Små pastakuddar fyllda med lök och ricotta slungade i salvia från trädgården med varmt smör och nyriven parmesan...