Spaghetti Arrabbiata al forno
Text och recept av: Peter Nordin
Enligt traditionen föddes denna klassiska pasta i början 1900-talet på en romersk trattoria, vars värd ville erbjuda sina gäster ett alternativ till amatriciana. Så han lämnade helt sonika kvar tomat och pecorino, tillsatte vitlök och tog bort fläsket i receptet. Vi vet inte om detta verkligen är arrabbiatans historia men ursprunget är romerskt, det vet man. Federico Fellini förevigade den i sin film Roma från 1972.
Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade portionspåsar av bakplåtspapper, för att avslutas i ugnen. Det gör att såsen och smakerna bakas in i pastan. Pröva detta härliga recept, som ger en ny dimension till denna klassiska romerska pasta. Här tillsätter jag också vitt vin och smör för att höja smak och syra.
Ingredienser Spaghetti Arrabbiata al forno:
- 4 portioner spaghetti av god kvalitet
- 1 gul lök, fint tärnad
- 3 vitlöksklyftor, fint hackade
- 2 tsk chili flakes
- 4 dl tomatsås, helst hemgjord
- 1 ½ dl vitt vin
- 4 msk extra virgin olive oil
- 50 g smör, plus extra till bakningen
- 4 msk riven pecorino
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg spaghetti i en kastrull med kokande saltat vatten. Koka tre minuter mindre än vad paketet anger. I en annan kastrull – på låg/medium värme – tillsätt olivoljan, vitlöken, chilin och löken. Sautera 5 minuter tills löken börjar mjukna, men utan att ta färg. Tillsätt vinet och tomatsåsen, salta och peppra.
När spaghettin är ”pre al dente”, med ungefär tre minuter kvar, lägg i pannan med tomatsåsen med en slev av pastavattnet och allt smör. Koka samman.
Nu skall vi baka spaghettin i papperspaket. Riv av fyra ark bakplåtspapper över en skål. Släpp spaghettin i mitten av pappret. Var noga med att skeda över ytterligare sås, en droppe vitt vin och en liten klick smör. För att försegla paketet, plocka upp motsatta hörn av det första papperet och vrid ihop så att det är lufttätt. Upprepa med ytterligare ett lager bakplåtspapper och knyt av med bindgarn. Gör nu ytterligare tre paket. Sätt in i ugnen för att avsluta i 10 minuter. Lägg upp tallrikar med riven pecorino.
Fler recept av Peter Nordin:
Ragú
Tiramisú
Torta Caprese
Spaghetti Arrabbiata al forno
Text och recept av: Peter Nordin
Enligt traditionen föddes denna klassiska pasta i början 1900-talet på en romersk trattoria, vars värd ville erbjuda sina gäster ett alternativ till amatriciana.
Läs mer om Arrabbiatan
Så han lämnade helt sonika kvar tomat och pecorino, tillsatte vitlök och tog bort fläsket i receptet. Vi vet inte om detta verkligen är arrabbiatans historia men ursprunget är romerskt, det vet man. Federico Fellini förevigade den i sin film Roma från 1972.
Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade portionspåsar av bakplåtspapper, för att avslutas i ugnen. Det gör att såsen och smakerna bakas in i pastan. Pröva detta härliga recept, som ger en ny dimension till denna klassiska romerska pasta. Här tillsätter jag också vitt vin och smör för att höja smak och syra.
Ingredienser Spaghetti Arrabbiata al forno:
- 4 portioner spaghetti av god kvalitet
- 1 gul lök, fint tärnad
- 3 vitlöksklyftor, fint hackade
- 2 tsk chili flakes
- 4 dl tomatsås, helst hemgjord
- 1 ½ dl vitt vin
- 4 msk extra virgin olive oil
- 50 g smör, plus extra till bakningen
- 4 msk riven pecorino
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg spaghetti i en kastrull med kokande saltat vatten. Koka tre minuter mindre än vad paketet anger. I en annan kastrull – på låg/medium värme – tillsätt olivoljan, vitlöken, chilin och löken. Sautera 5 minuter tills löken börjar mjukna, men utan att ta färg. Tillsätt vinet och tomatsåsen, salta och peppra.
När spaghettin är ”pre al dente”, med ungefär tre minuter kvar, lägg i pannan med tomatsåsen med en slev av pastavattnet och allt smör. Koka samman.
Nu skall vi baka spaghettin i papperspaket. Riv av fyra ark bakplåtspapper över en skål. Släpp spaghettin i mitten av pappret. Var noga med att skeda över ytterligare sås, en droppe vitt vin och en liten klick smör. För att försegla paketet, plocka upp motsatta hörn av det första papperet och vrid ihop så att det är lufttätt. Upprepa med ytterligare ett lager bakplåtspapper och knyt av med bindgarn. Gör nu ytterligare tre paket. Sätt in i ugnen för att avsluta i 10 minuter. Lägg upp tallrikar med riven pecorino.
Fler recept av Peter Nordin:RagúTiramisúTorta Caprese
Fyra fantastiska recept !
Insalata di fave e pecorino
Insalata. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Här har vi utvecklat receptet till en god sallad som smakar fint i vårsolen tillsammans med ett glas lokalt friskt vitt vin som t.ex. en Frascati.
Citron- och basilikasill
En härlig sill till midsommar med italiensk inspiration! Med smak av syrlig citron och fräsch basilika.
Millefoglie ai frutti di bosco
En bakelse av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär.
Bucatini alle olive verdi
Älskar du oliver så är det här pastan för dig! Ett enkelt och smaskigt recept som värmer. Salta oliverna, syrlig citrus och vitlöken skapar ...