Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Mer av Peter Nordin !
Torta Caprese
Just nu,Peter Nordin,Reportage,Desserter
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Torta di biscotti e cioccolato
En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..
Mer av Peter Nordin !
Fem tips i Marche
Peter Nordin delar sina fem bästa tips i Marche - Regionen som verkligen är på frammarsch. Här möter du ett Italien som behållit sin karaktär
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..