Hasselbackspotatis på italienska

Recept av: Peter Nordin

Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.

När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.

 

Ingredienser:

  • 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
  • 8 små salviablad
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 3 msk mjukt smör
  • olivolja
  • 2 msk rivet färskt vitt bröd
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.

Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.

Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter.  Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter

Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.

Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.

Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Hasselbackspotatis på italienska

Recept av: Peter Nordin

Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.

När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.

 

Ingredienser:

  • 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
  • 8 små salviablad
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 3 msk mjukt smör
  • olivolja
  • 2 msk rivet färskt vitt bröd
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 dl grädde
  • 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.

Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.

Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter.  Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter

Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.

Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.

Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Matlängtan

Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...

Read More

Klassisk chokladtryffel

Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More

Peter Nordins Ragú

Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.

Read More

Det okända och fascinerande Marche

Det okända och fascinerande Marche

Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.

Read More

Mer av Peter Nordin !

Potatissallad - Peter Nordin
Potatissallad på italienskt vis

En underbar, enkel och lätt potatissallad, som du kan kombinera på olika sätt. Allt du behöver är: 3 stora potatisar, 2 äggulor...

Read More

Peter Nordins Ragú
Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.

Read More