Spaghetti al RancettoEn traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400 gr spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200 gr pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50 gr Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Spaghetti al Rancetto
En traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400g spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200g pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50g Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Mer Pasta !
Pasta al pesto, patate e fagiolini
En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!
Lasagne con zucca e stracciatella
En vegetarisk variant av lasagne som kombinerar höstsmaken av pumpa med den delikata stracciatella ...
Pasta alla Zozzona umbra – Tomas Bacoccoli
Pasta alla Zozzona är en fattigmansrätt egentligen. Tanken var att man skulle använda ...
Pesto alla Genovese
Pesto-sås. Skölj basilikan, torka väl och dela i strimlor. Lägg pinjenötter, vitlök, basilika och salt i en stor mortel och mortla till en pasta. Rör gradvis ner osten i pastan. Häll sedan i olivoljan i en tunn stråle och rör om tills peston har en krämig konsistens. Tillsätt lite vatten om det behövs.