Spaghetti al RancettoEn traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400 gr spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200 gr pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50 gr Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Spaghetti al Rancetto
En traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400g spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200g pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50g Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Mer Pasta !
Tajarin al tartufo
En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla!
Pappardelle e fegatini
Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de övriga får vara hela. Fräs dem hastigt i smöret mindre än 1 minut under omrörning så att de blir bruna på utsidan med fortfarande är ljusröda inuti. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Linguini Alle Zucchine
En härlig lunch eller middag, rik på arom och smak, med krispig zucchini som smaksatts med aromatiska örter och citron.
Spaghetti allo scoglio
Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska kökets verkliga klassiker. Blåmusslor, vongole, scampi, bläckfisk, tomat...







