Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås
Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.
Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
- 300 gr kalvfärs
- 150 gr salsicciafärs
- 1 dl riven parmigiano eller pecorino
- 1 tsk torkad oregano
- 1 ägg
- Lite riven muskot
- 1 skiva vitt bröd
- Ev. vetemjöl
- Olivolja
- Salt och peppar
Tomatsås:
- 2 burkar hela tomater av god kvalitet
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
- Olivolja
- En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås
Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.
Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
- 300 gr kalvfärs
- 150 gr salsicciafärs
- 1 dl riven parmigiano eller pecorino
- 1 tsk torkad oregano
- 1 ägg
- Lite riven muskot
- 1 skiva vitt bröd
- Ev. vetemjöl
- Olivolja
- Salt och peppar
Tomatsås:
- 2 burkar hela tomater av god kvalitet
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
- Olivolja
- En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
2. Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
3. Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
4. Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
Mer Pasta !
Penne alla boscaiola
En härlig pastarätt där skogens och höstens smaker får stå i centrum och skapa en rik och värmande helhet i sällskap med äggpasta, rökt...
Pasta con ragù di lenticchie
Pasta med linsragù är ett veganskt alternativ till den klassiska ”köttfärssåsen” som vi alla känner till. Receptet och tillagningen...
Pasta con ragú di pollo – kycklingragu
Kycklingragù är en lätt och delikat sås tillagad med finskuret eller malet kycklingkött.
Enkel pasta med sommartryffel
Ett utsökt recept av vår skribent Tomas Bacoccoli på en pastarätt med tryffel...