Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Fyra fantastiska recept !
Umbrisk kycklingleverpaté
Förrätter / Antipasti,Tomas Bacoccoli
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...
Pasta e fagioli
Pasta e fagioli - soppa med pasta och bönor. Lägg de avrunna bönorna, fläsket och grönsakerna i en kastrull. Häll i vatten..
Penne all arrabiata
Penne med kryddig tomatsås. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och fintärna. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek pancettan. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt de tärnade tomaterna och hela chilifrukter och låt såsen sjuda på låg värme en stund.
Spaghetti allo scoglio
Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska kökets verkliga klassiker. Blåmusslor, vongole, scampi, bläckfisk, tomat...