Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

 

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Bistecca-alla-Fiorentina Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...

Read More

Klassisk chokladtryffel

Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More

Rostade tomater på Ruffinovis

Rostade tomater på Ruffinovis

Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Ett litet kåseri dagarna efter påsk

Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...

Read More

Spiedini-di-pollo-alla-Carbonara-alla-griglia
Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia

Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin

Read More