Suppli – delikat dröm
Text och bild av: Jonas Henningsson
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser – risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem.
Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer – de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden.
Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras.
Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött.
Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger. En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti
Suppli – delikat dröm
Text och bild av: Jonas Henningsson
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser – risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem.
Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer – de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden.
Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras.
Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött.
Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger. En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti
Fyra fantastiska recept !
Insalata di Finocchi e Arance
En enkel och supergod Italiensk apelsinsallad med fänkål, russin och pinjenötter. Allt du behöver är: Olivolja, Äppelcidervinäger...
Crema di mascarpone con fragole
Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...
Fusilli med broccoli och salsiccia
En antik rätt, med rötter från trakten där vi bor här i Umbrien. I huvudrollen har vi broccoli. Birollerna är salsiccia, vitt vin, vitlök ...
Affogato – dränkt gelato
Här kombineras två av Italiens gastronomiska stoltheter; gelaton och espresson, där den första ”dränks” i den andra – affogato betyder just ...