Grattis Italien!

Den 17 mars 1861 proklamerade parlamentet i Turin bildandet av kungadömet Italien.

Just idag firar vi alltså det Italiens 160-årsdag! Kampen för att ena landet, Il Risorgimento, ledde fram till att många småstater nu stod under en och samma kung, Vittorio Emanuele II. Venedig och Rom kom att införlivas några år senare.

Efter ett turbulent sekel då de mindre kunga- och furstehusen på den Apenninska halvön blev brickor i stormaktspelet mellan Frankrike och Österrike, och där även Kyrkostaten under påven var en stark makt, föddes idén om ett enat Italien, dvs det land vi känner idag.

 

AUGURI ITALIA!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Grattis Italien!

Den 17 mars 1861 proklamerade parlamentet i Turin bildandet av kungadömet Italien.

Just idag firar vi alltså det Italiens 160-årsdag! Kampen för att ena landet, Il Risorgimento, ledde fram till att många småstater nu stod under en och samma kung, Vittorio Emanuele II. Venedig och Rom kom att införlivas några år senare.

Efter ett turbulent sekel då de mindre kunga- och furstehusen på den Apenninska halvön blev brickor i stormaktspelet mellan Frankrike och Österrike, och där även Kyrkostaten under påven var en stark makt, föddes idén om ett enat Italien, dvs det land vi känner idag.

 

AUGURI ITALIA!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Mozzarella-med-fikon-och-prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto

Rosta pinjenötterna i en het torr panna och låt svalna. Putsa fikonen och dela varje fikon i fyra delar. Skär eller ”riv” mozzarellan i mindre bitar.

Läs mer

Pasta con la mollica

Pasta con la mollica

Pasta med ansjovis, brödsmulor, vitlök och persilja.

Läs mer

Secreto – Grillad spädgris

Secreto – Grillad spädgris

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...

Läs mer

Pasta-al-pesto,-patate-e-fagiolini

Pasta al pesto, patate e fagiolini

En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!

Läs mer