Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

 

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Fyra fantastiska recept !

Polenta e Gorgonzola

Polenta e Gorgonzola

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som används för att tillaga olika rätter. I detta recept på Polenta e Gorgonzola...

Läs mer

Insalata Pantesca

Insalata Pantesca

Det här är ett traditionellt recept från den lite hemliga ön Pantelleria, söder om Sicilien. Det är en underbar plats, full av vacker natur...

Läs mer

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta är en enkel maträtt från centrala Italien  som vanligen serveras som antipasto eller tilltugg. Den består av grillat bröd med vitlök

Läs mer

Pasta con la mollica

Pasta con la mollica

Pasta med ansjovis, brödsmulor, vitlök och persilja.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm