Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

 

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Fyra fantastiska recept !

Fläskkotletter med apelsin och marsala

Fläskkotletter med apelsin och marsala

Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se

Läs mer

Panna cotta al caffè

Panna cotta al caffè

En läcker dessert där den traditionella krämiga pannacottan samsas med härligt italiensk kaffe och mörk choklad.

Läs mer

Fusilli con pesto invernale

Fusilli con pesto invernale

Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...

Läs mer

Contessa

Contessa

En lite friskare och enklare variant av Negroni - I en Contessa byts Campari ut mot den lättare Aperolen (eller liknande) och torr vermouth..

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm