RibollitaBönsoppa från Toscana
Ingredienser Ribollita: (4 pers)
150 gr torkade vita bönor 100 gr pancetta (valfritt) ½ savojkål, strimlad 2 skivade morötter 1 burk (400 gr) hela tomater 1 liter köttbuljong 1 msk hackad oregano 1 gul lök 4 skivor dagsgammalt lantbröd 3 – 4 msk riven parmigiano 2 msk olivolja Salt och nymalen svartpeppar Gör Ribollita så här:Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet. Mosa tomaterna med en gaffel och tillsätt till grytan. Häll i buljongen och krydda med oregano, salt och peppar. När bönorna är klara så häller du av vattnet, tillsätter dem till soppan och låter sjuda i ytterligare 15 minuter. Skiva löken i mycket tunna ringar. Värm ugnen till 250 grader. Rosta brödet, dela i bitar och lägg i fyra ugnsfasta soppskålar. Häll soppan över brödet och toppa med lökringar. Strö över parmesanosten och ringla över olivolja. Ugnsbaka tills lökringarna har blivit bruna. Läs också:Recept på sopporSpaghetti al PomodoroSoppa på linser från Castellucio
RibollitaBönsoppa från Toscana
Ingredienser Ribollita: (4 pers)
150 gr torkade vita bönor 100 gr pancetta (valfritt) ½ savojkål, strimlad 2 skivade morötter 1 burk (400 gr) hela tomater 1 liter köttbuljong 1 msk hackad oregano 1 gul lök 4 skivor dagsgammalt lantbröd 3 – 4 msk riven parmigiano 2 msk olivolja Salt och nymalen svartpeppar
Gör Ribollita så här:Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet. Mosa tomaterna med en gaffel och tillsätt till grytan. Häll i buljongen och krydda med oregano, salt och peppar. När bönorna är klara så häller du av vattnet, tillsätter dem till soppan och låter sjuda i ytterligare 15 minuter. Skiva löken i mycket tunna ringar. Värm ugnen till 250 grader. Rosta brödet, dela i bitar och lägg i fyra ugnsfasta soppskålar. Häll soppan över brödet och toppa med lökringar. Strö över parmesanosten och ringla över olivolja. Ugnsbaka tills lökringarna har blivit bruna. Läs också:Recept på sopporSpaghetti al PomodoroSoppa på linser från Castellucio
Fyra fantastiska recept !
Tajarin al tartufo
En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla!
Pappardelle al ragú con cinghiale
En köttfärssås på vildsvin är en klassiker i Toscana. Ett härligt långkok som passar perfekt som helglunch tillsammans med pappardelle eller tagliatelle!
Glassfylld panettone
Lena Martoglio Bomler,Desserter
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad…
Polpette al sugo
De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med...