Folkets vin - Barbera
Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare kommer flaskorna från distriktet Piemonte i landets nordvästra del. Här brukar Nebbiolo framhållas, druvan som ger de kända vinerna från Barolo och Barbaresco.
Men idag vill vi sätta fokus på Barbera som många experter menar har den mest intressanta utvecklingen just nu.
Barbera odlas i hela Italien men hemmaplan är Piemonte, framförallt området kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga. Lokalt kan Barbera sägas vara ”folkets vin”. En gång i tiden var Barbera helt enkelt det som dracks i väntan på att Barolo skulle vara färdig att dricka, eller blandades med andra druvor. På senare år, och tack vare en ny generation vinmakare som satt fokus på bättre odlingslägen och lägre skördeuttag, har synen förändrats och denna användbara druva står numera på egna ben och vinner alltfler anhängare.
Det mest typiska för Barbera är den höga fruktsyran och den något lägre tanninhalten. Den traditionella stilen ger viner som inte är särskilt sträva som med fördel kan drickas unga men det finns också en mer koncentrerad ”internationell” stil med lagring på små ekfat som mår bra av några års lagring.
Vinerna är ofta lite kryddiga i smaken med bäriga aromer av hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, lakrits och torkade örter.
Barbera är ett mycket användbart matvin och därför flitigt förekommande på vinlistorna på restauranger med italiensk inriktning. Det är ett utmärkt val till pizza och många pastarätter men också till kötträtter. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk ett bra val. Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt.
Det finns många härliga exempel att upptäcka i Systembolagets sortiment. SALUTE!
Folkets vin - Barbera
Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare kommer flaskorna från distriktet Piemonte i landets nordvästra del. Här brukar Nebbiolo framhållas, druvan som ger de kända vinerna från Barolo och Barbaresco.
Men idag vill vi sätta fokus på Barbera som många experter menar har den mest intressanta utvecklingen just nu.
Barbera odlas i hela Italien men hemmaplan är Piemonte, framförallt området kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga. Lokalt kan Barbera sägas vara ”folkets vin”. En gång i tiden var Barbera helt enkelt det som dracks i väntan på att Barolo skulle vara färdig att dricka, eller blandades med andra druvor. På senare år, och tack vare en ny generation vinmakare som satt fokus på bättre odlingslägen och lägre skördeuttag, har synen förändrats och denna användbara druva står numera på egna ben och vinner alltfler anhängare.
Det mest typiska för Barbera är den höga fruktsyran och den något lägre tanninhalten. Den traditionella stilen ger viner som inte är särskilt sträva som med fördel kan drickas unga men det finns också en mer koncentrerad ”internationell” stil med lagring på små ekfat som mår bra av några års lagring.
Vinerna är ofta lite kryddiga i smaken med bäriga aromer av hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, lakrits och torkade örter.
Barbera är ett mycket användbart matvin och därför flitigt förekommande på vinlistorna på restauranger med italiensk inriktning. Det är ett utmärkt val till pizza och många pastarätter men också till kötträtter. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk ett bra val. Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt.
Det finns många härliga exempel att upptäcka i Systembolagets sortiment. SALUTE!
Fyra fantastiska recept !
Pasta con zucchine e cozze
Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna..
Trote affogate
Skölj fisken, klappa den torr och krydda med salt och peppar. Panera med vetemjöl och skaka av onödigt mjöl.
Olivsnacks med parmesan
Ett härligt tilltugg med fin sälta från både oliver och parmesanost. Passar fint som snacks vid aperitivon! Du behöver: oliver...