Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter
Vit pizza i långpanna med päron, gorgonzola och valnötter - Enkel och utsökt Pinsa från Lazio.
Limoncello Tonic
Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...
Agnello a scottadito
Smörj lammkotletterna på båda sidor med oljan. Värm upp grillen och grilla dem på hög värme..
Coda di rospo piccata
Coda di rospo piccata: skär fiskfiléerna på snedden i centimetertjocka skivor (eller be fiskhandlaren göra det).










