Salame Di CioccolatoChokladsalami

Salame Di Cioccolato – Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på choklad och kex vars form liknar en salami! Det är en klassiker i den italienska husmanskosten och uppskattas av både yngre och äldre vid festliga tillfällen. Som alla klassiska recept förekommer den i många versioner; både med eller utan ägg och du kan även variera med torkad frukt, nötter eller flingor.

Det här receptet ger ett perfekt resultat både vad gäller smak, konsistens och enkelhet. Själva tillagningen tar inte mer än 15 minuter och efter några timmar i kylen har du en färdig chokladsalami som är god på egen hand eller tillsammans med lite vispgrädde eller vaniljglass. Perfekt som dessert, på fikabordet eller som en trevlig present!

 

Salame-Di-Cioccolato-choklad-kex

 

Ingredienser: (4 – 6 personer)

  • 200 gr torra kex
  • 250 gr mörk choklad (eller 150 gr mörk choklad & 100 gr mjölkchoklad)
  • 100 gram strösocker
  • 2 ägg
  • 20 gr smör
  • 2 – 4 cl rom (alternativt apelsinlikör eller filtrerad apelsinjuice)
  • florsocker

Gör Salame Di Cioccolato så här:

Börja med att vispa äggen med strösockret och ställ åt sidan. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på låg temperatur. Tillsätt den vispade äggblandningen och ”vänd” runt blandningen på låg värme i ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt blandningen svalna i kylen eller frysen i några minuter.

Bryt kexen med händerna utan att smula dem för mycket. Du vill ha ganska grova bitar. Ta ut chokladblandningen ur kylen/frysen. Den ska vara mjuk men inte flytande, annars får du svårt att forma salamin! Tillsätt romen/likören/juicen gradvis, och vispa ner i blandningen. Häll i kexbitarna och vänd runt med en sked så att alla kexbitar blandas ordentligt med chokladen.

Lägg över på ett bakplåtspapper, och forma en salami med hjälp av flikarna. Stäng ändarna genom att vrida dem som en smällkaramell. Ställ den i kylen i minst 3 – 4 timmar eller ca 40 minuter i frysen om du har bråttom.

När den är helt fast är det sista steget att rulla den i florsocker. Salame Di Cioccolato – Chokladsalami är klar för att njutas!

 

Baka även:
Semifreddo

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Salame Di CioccolatoChokladsalami

 Salame Di Cioccolato – Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på choklad och kex vars form liknar en salami! Det är en klassiker i den italienska husmanskosten och uppskattas av både yngre och äldre vid festliga tillfällen. Som alla klassiska recept förekommer den i många versioner; både med eller utan ägg och du kan även variera med torkad frukt, nötter eller flingor.

Det här receptet ger ett perfekt resultat både vad gäller smak, konsistens och enkelhet. Själva tillagningen tar inte mer än 15 minuter och efter några timmar i kylen har du en färdig chokladsalami som är god på egen hand eller tillsammans med lite vispgrädde eller vaniljglass. Perfekt som dessert, på fikabordet eller som en trevlig present!

 

Salame-Di-Cioccolato-choklad-kex

 

Ingredienser: (4 – 6 personer)

  • 200 gr torra kex
  • 250 gr mörk choklad (eller 150 gr mörk choklad & 100 gr mjölkchoklad)
  • 100 gram strösocker
  • 2 ägg
  • 20 gr smör
  • 2 – 4 cl rom (alternativt apelsinlikör eller filtrerad apelsinjuice)
  • florsocker

Gör Salame Di Cioccolato så här:

Börja med att vispa äggen med strösockret och ställ åt sidan. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på låg temperatur. Tillsätt den vispade äggblandningen och ”vänd” runt blandningen på låg värme i ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt blandningen svalna i kylen eller frysen i några minuter.

Bryt kexen med händerna utan att smula dem för mycket. Du vill ha ganska grova bitar. Ta ut chokladblandningen ur kylen/frysen. Den ska vara mjuk men inte flytande, annars får du svårt att forma salamin! Tillsätt romen/likören/juicen gradvis, och vispa ner i blandningen. Häll i kexbitarna och vänd runt med en sked så att alla kexbitar blandas ordentligt med chokladen.

Lägg över på ett bakplåtspapper, och forma en salami med hjälp av flikarna. Stäng ändarna genom att vrida dem som en smällkaramell. Ställ den i kylen i minst 3 – 4 timmar eller ca 40 minuter i frysen om du har bråttom.

När den är helt fast är det sista steget att rulla den i florsocker. Salame Di Cioccolato – Chokladsalami är klar för att njutas!

 

Baka även:
Semifreddo

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler italienska desserter !

Torta-Pinocchio

Torta Pinocchio

Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Läs mer

Crema-di-mascarpone-e-limone

Crema di mascarpone e limone

Enkel och smarrig italiensk efterrätt. Perfekt recept att förbereda i förhand. Du behöver endast ...

Läs mer

Pannacotta-al-caramello

Pannacotta al caramello

En lättlagad och syndigt god dessert! Visste du att panna cotta bokstavligen betyder kokt grädde på italienska? Allt du behöver är ...

Läs mer

Torta-di-nocciola

Torta di nocciola – Hasselnötskaka

Hasselnötskaka. Häll nötterna och 1 ½ dl av sockret i en matberedare och finhacka blandningen. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats. Häll över blandningen i en stor skål och ställ åt sidan.

Läs mer