Arancini VerdiRisottobollar
Text och recept: Peter Nordin
Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.
Läs mer
Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.
Ingredienser: (4–6 personer)
- 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
- 20 g riven parmesan
- 35 g riven provoloneost
- 20 droppar grön tabasco verde (grön)
1 msk hackad persilja - 1 msk hackad mynta
- salt och peppar
Panering:
- 50 g mjöl
- 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
- 1 dl ströbröd
Fritering:
- Kastrull, termometer
- 1 liter rapsolja.
Så här gör du Arancini Verdi:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.
Låt stå i kylen 30 minuter.
Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.
Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.
Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.
Arancini VerdiRisottobollar
Text och recept: Peter Nordin
Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.
Läs mer
Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.
Ingredienser: (4–6 personer)
- 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
- 20 g riven parmesan
- 35 g riven provoloneost
- 20 droppar grön tabasco verde (grön)
1 msk hackad persilja - 1 msk hackad mynta
- salt och peppar
Panering:
- 50 g mjöl
- 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
- 1 dl ströbröd
Fritering:
- Kastrull, termometer
- 1 liter rapsolja.
Så här gör du Arancini Verdi:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.
Låt stå i kylen 30 minuter.
Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.
Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.
Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.
Mer av Peter Nordin !
Risotto alla Milanese
En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata
Tomatsås – Marinara
Underbart gott recept på äkta tomatsås Marinara. På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters ...
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana. Detta är en av mina favoriträtter. När jag är i Rom besöker jag gärna Ristorante Armando Al Pantheon, en..
Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...
Mer av Peter Nordin !
Spaghetti Pangratatto
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.