Arancini VerdiRisottobollar
Text och recept: Peter Nordin
Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.
Läs mer
Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.
Ingredienser: (4–6 personer)
- 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
- 20 g riven parmesan
- 35 g riven provoloneost
- 20 droppar grön tabasco verde (grön)
1 msk hackad persilja - 1 msk hackad mynta
- salt och peppar
Panering:
- 50 g mjöl
- 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
- 1 dl ströbröd
Fritering:
- Kastrull, termometer
- 1 liter rapsolja.
Så här gör du Arancini Verdi:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.
Låt stå i kylen 30 minuter.
Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.
Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.
Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.
Arancini VerdiRisottobollar
Text och recept: Peter Nordin
Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.
Läs mer
Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.
Ingredienser: (4–6 personer)
- 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
- 20 g riven parmesan
- 35 g riven provoloneost
- 20 droppar grön tabasco verde (grön)
1 msk hackad persilja - 1 msk hackad mynta
- salt och peppar
Panering:
- 50 g mjöl
- 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
- 1 dl ströbröd
Fritering:
- Kastrull, termometer
- 1 liter rapsolja.
Så här gör du Arancini Verdi:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.
Låt stå i kylen 30 minuter.
Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.
Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.
Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.
Mer av Peter Nordin !
Torrone
Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.
Risotto alla Milanese
En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Mer av Peter Nordin !
Secreto – Grillad spädgris
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...
En glädjefylld tradition
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche