Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Mer av Peter Nordin !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Vegetariskt,Pasta,Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Hasselbackspotatis på italienska
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...
Salsa tonnato
Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...
Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia
Förrätter / Antipasti,Peter Nordin,Fågel
Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin
Mer av Peter Nordin !
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..