Secreto - Grillad spädgrisRecept av: Peter Nordin

Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare. Ingredienser: (4 personer)
  • 800 g spädgris av secreto
  • salt och peppar
  • citroner
  • rosmarin
  Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het. Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 - 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom. 

Secreto-Grillad-spädgris

Secreto - Grillad spädgris Recept av: Peter Nordin

Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare. Ingredienser: (4 personer)
  • 800 g spädgris av secreto
  • salt och peppar
  • citroner
  • rosmarin

Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het. Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 - 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.

Secreto-Grillad-spädgris

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 40

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Längtan efter italien

Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter…

Läs recept

det du inte vet

Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I…

Läs recept

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är…

Läs recept

Kaseri-och-fyllda-pastakuddar-med-salvia

Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar

Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du…

Läs recept