Secreto - Grillad spädgrisRecept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare. Ingredienser: (4 personer)
800 g spädgris av secreto salt och peppar citroner rosmarin Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het. Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 - 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Secreto - Grillad spädgris Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare. Ingredienser: (4 personer)
800 g spädgris av secreto salt och peppar citroner rosmarin
Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het. Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 - 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 40
Inget betyg än så länge
Mer av Peter Nordin !
Längtan efter Italien
Reportage,Recept,Pasta,Peter Nordin
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter…
Det du inte vet…
Reportage,Just nu,Peter Nordin
Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I…
Salsa tonnato
Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är…
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar
Reportage,Just nu,Peter Nordin
Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du…