Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Fyra fantastiska recept !
Penne con crema di zucca e gorgonzola
En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla! Receptet hittar du på GodaItalien.se
Hasselbackspotatis på italienska
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...
Limoncello Tonic
Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...