Rostade tomater på Ruffinovis
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 15 – 20 små fina tomater
- 2 – 3 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 nypa torkad oregano från Sicilien
- 1 nypa socker
Toppning
- 4 msk hackad persilja
- 1 msk hackad färsk oregano
- 2 msk rostat rivebröd (litet grövre)
- 2 nypor flingsalt
- 2 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 170°. Nu skall vi skålla och ta bort skinnet på alla tomater. På så vis får du en mjuk fyllig och supergod rostad tomat. Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i isvattnet 3 – 4 minuter. Lyft till hushållspapper.
Oftast kan du bara dra av skinnet från tomaterna med händerna. Dela alla tomater på mitten och skär bort minimalt av överkanten och roten, så alla kan stå upp. Spar dessa tomatkanter, som kommer bli en del av mitt recept på italienska vinägrett. Ställ upp tomaterna på ett litet bleck och krydda med salt, peppar, litet socker och några flisor av torkad oregano. Tänk på att varje liten tomat får en dust av kryddningen.
Droppa olivolja över tomaterna och baka 25 – 30 minuter i ugnen. Dessa blir lättrostade. Ta ut ur ugnen och slå på övervärmen. Blanda samman allt till toppningen och krydda varje tomat med blandningen.
Baka med övervärme 10 minuter, beroende på hur stark grillvärme din ugn har. Nu måste du ha kontroll så inget bränns. Låt svalna något. Underbart till grillat kött.
Rostade tomater på Ruffinovis
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 15 – 20 små fina tomater
- 2 – 3 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 nypa torkad oregano från Sicilien
- 1 nypa socker
Toppning
- 4 msk hackad persilja
- 1 msk hackad färsk oregano
- 2 msk rostat rivebröd (litet grövre)
- 2 nypor flingsalt
- 2 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 170°. Nu skall vi skålla och ta bort skinnet på alla tomater. På så vis får du en mjuk fyllig och supergod rostad tomat. Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i isvattnet 3 – 4 minuter. Lyft till hushållspapper.
Oftast kan du bara dra av skinnet från tomaterna med händerna. Dela alla tomater på mitten och skär bort minimalt av överkanten och roten, så alla kan stå upp. Spar dessa tomatkanter, som kommer bli en del av mitt recept på italienska vinägrett. Ställ upp tomaterna på ett litet bleck och krydda med salt, peppar, litet socker och några flisor av torkad oregano. Tänk på att varje liten tomat får en dust av kryddningen.
Droppa olivolja över tomaterna och baka 25 – 30 minuter i ugnen. Dessa blir lättrostade. Ta ut ur ugnen och slå på övervärmen. Blanda samman allt till toppningen och krydda varje tomat med blandningen.
Baka med övervärme 10 minuter, beroende på hur stark grillvärme din ugn har. Nu måste du ha kontroll så inget bränns. Låt svalna något. Underbart till grillat kött.
Mer av Peter Nordin !
En hälsning från olivlunden i Marche
Peter Nordin,Reportage,Olivolja
Hur blev årets olivolja på kullen i Marche? Peter Nordin uppdaterar direkt från olivlunden! Årets olivolja beskrivs som ...
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...
Lyxig kladdkaka på italienska
Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull italiensk chokladtårta, från vår kulle i Marche. Kladdkaka känner alla svenskar till ...
Torta Caprese
Just nu,Peter Nordin,Reportage,Desserter
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Mer av Peter Nordin !
Det du inte vet…
Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I början begrep jag inte vad dom menade. Men ju längre tiden gick började jag förstå. Marche är en region du måste upptäcka.
Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...