Italienskt kryddsmörRecept av: Peter Nordin

Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
  • 500 g smör osaltat (rumstempererat)
  • 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
  • 15 g vitlök, fint pressad
  • 20 g schalottenlök, fint hackad
  • 1 msk Sambuca (likör)
  • 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
  • 1 msk cognac
  • 1 msk vitt vin
  • 1 msk citronjuice
  • 40 g Heinz chilisås
  • 40 g japansk soja
  • 50 g persilja, fint hackad
  • ½ msk dijonsenap
  • 20 g salt
  • 10 g vitpeppar
 Gör så här:Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt. Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda. Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa. Låt smöret smälta på grillat! Italienskt-kryddsmör Rostad vitlökspuréIngredienser:
  • 6 huvuden vitlök
  • salt
  • matolja
 Gör så här:Värm ugnen till 180°. Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie. Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar. Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck. Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg. Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken. Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.

Italienskt kryddsmör Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
  • 500 g smör osaltat (rumstempererat)
  • 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
  • 15 g vitlök, fint pressad
  • 20 g schalottenlök, fint hackad
  • 1 msk Sambuca (likör)
  • 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
  • 1 msk cognac
  • 1 msk vitt vin
  • 1 msk citronjuice
  • 40 g Heinz chilisås
  • 40 g japansk soja
  • 50 g persilja, fint hackad
  • ½ msk dijonsenap
  • 20 g salt
  • 10 g vitpeppar

Gör så här:Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt. Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda. Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa. Låt smöret smälta på grillat!

Rostad vitlökspuréIngredienser:
  • 6 huvuden vitlök
  • salt
  • matolja
 Italienskt-kryddsmör Gör så här:Värm ugnen till 180°. Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie. Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar. Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck. Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg. Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken. Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 36

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås…

Läs recept

Involtini nordini

Involtini Nordini – di vitello

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar…

Läs recept

Potatissallad - Peter Nordin

Potatissallad på italienskt vis

En underbar, enkel och lätt potatissallad, som du kan…

Läs recept

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag…

Läs recept