Italienskt kryddsmör
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
- 500 g smör osaltat (rumstempererat)
- 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
- 15 g vitlök, fint pressad
- 20 g schalottenlök, fint hackad
- 1 msk Sambuca (likör)
- 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
- 1 msk cognac
- 1 msk vitt vin
- 1 msk citronjuice
- 40 g Heinz chilisås
- 40 g japansk soja
- 50 g persilja, fint hackad
- ½ msk dijonsenap
- 20 g salt
- 10 g vitpeppar
Gör så här:
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.
Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda.
Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa.
Låt smöret smälta på grillat!
Rostad vitlökspuré
Ingredienser:
- 6 huvuden vitlök
- salt
- matolja
Gör så här:
Värm ugnen till 180°.
Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie.
Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar.
Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck.
Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg.
Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken.
Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.
Italienskt kryddsmör
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
- 500 g smör osaltat (rumstempererat)
- 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
- 15 g vitlök, fint pressad
- 20 g schalottenlök, fint hackad
- 1 msk Sambuca (likör)
- 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
- 1 msk cognac
- 1 msk vitt vin
- 1 msk citronjuice
- 40 g Heinz chilisås
- 40 g japansk soja
- 50 g persilja, fint hackad
- ½ msk dijonsenap
- 20 g salt
- 10 g vitpeppar
Gör så här:
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.
Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda.
Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa.
Låt smöret smälta på grillat!
Rostad vitlökspuré
Ingredienser:
- 6 huvuden vitlök
- salt
- matolja
Gör så här:
Värm ugnen till 180°.
Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie.
Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar.
Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck.
Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg.
Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken.
Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.
Mer av Peter Nordin !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Karamelliserad lök
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar
Just nu,Reportage,Peter Nordin
Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur enkelt du skapar stora smaker, med i princip ingen peng ...
Mer av Peter Nordin !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Ravioli med ricotta lök och salvia
Små pastakuddar fyllda med lök och ricotta slungade i salvia från trädgården med varmt smör och nyriven parmesan...