Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Fyra fantastiska recept !
Bruttiboni
En traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter.
Insalata di tonno e carciofini
En god lite matigare sommarsallad med italienska smaker. Om det blir något kvar är det utmärkt pålägg till en panini!
Violettas Panzanella
Sallader,Vegetariskt,Tomas Bacoccoli
Skär brödet i kuber och lägg i en vid skål och täck med vattnet utblandat med vitvinsvinäger. Låt stå och dra i 20-30 min. Skär under ...
Pizza bianca med grönkål
En vit pizza med gorgonzola, grönkål och pinjenötter. Ett perfekt tilltugg till ditt italienska julbord! Allt du behöver är...