AmarettiItalienska mandelkakor
Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder. Det finns många olika varianter, mjuka, strösslade med socker eller krispiga, som i det här recept. De är inte svåra att baka, men kräver lite tid eftersom degen behöver vila i kylen över natten för att få rätt konsistens. Amaretti är de rätta kexen för en söt paus eller för att ackompanjera testunden! De är även perfekta som fyllning till tårtor eller tårtor!
Ingredienser: (ca 40 kakor)
- 1 kryddmått salt
- 4 äggvitor
- 120 gr strösocker
- 200 gr (4 dl) mandelmjöl
- 3-4 bittermandel, riven
- Rivet skal från en halv citron
- florsocker
Gör så här:
Börja med att vispa samman äggvita och salt till ett fast skum. Blanda ihop socker, mandelmjöl, bittermandel och citronzest. Vänd sedan försiktigt ner det i skummet.
Rulla små bollar, ca 10–15 gram eller lite mindre än en matsked. Rulla dem sedan i florsocker. Låt bollarna stå i kylen 12–24 timmar för att torka till sig.
När kakorna torkat lyfter du över dem på en plåt med papper med hjälp av en kniv. Lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
Pudra alla kakor med florsocker, en tesil fungerar perfekt. Nyp eller tryck sedan till kakorna lite lätt.
Baka kakorna på 180 grader i 15–20 minuter med över- och undervärme utan fläkt. Förvara kakorna i en lufttät burk när de har svalnat.
Servera Amaretti med te, kaffe eller ett litet glas sött vin.
AmarettiItalienska mandelkakor
Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder. Det finns många olika varianter, mjuka, strösslade med socker eller krispiga, som i det här recept. De är inte svåra att baka, men kräver lite tid eftersom degen behöver vila i kylen över natten för att få rätt konsistens. Amaretti är de rätta kexen för en söt paus eller för att ackompanjera testunden! De är även perfekta som fyllning till tårtor eller tårtor!
Ingredienser: (ca 40 kakor)
- 1 kryddmått salt
- 4 äggvitor
- 120 gr strösocker
- 200 gr (4 dl) mandelmjöl
- 3-4 bittermandel, riven
- Rivet skal från en halv citron
- florsocker
Gör så här:
Börja med att vispa samman äggvita och salt till ett fast skum. Blanda ihop socker, mandelmjöl, bittermandel och citronzest. Vänd sedan försiktigt ner det i skummet.
Rulla små bollar, ca 10–15 gram eller lite mindre än en matsked. Rulla dem sedan i florsocker. Låt bollarna stå i kylen 12–24 timmar för att torka till sig.
När kakorna torkat lyfter du över dem på en plåt med papper med hjälp av en kniv. Lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
Pudra alla kakor med florsocker, en tesil fungerar perfekt. Nyp eller tryck sedan till kakorna lite lätt.
Baka kakorna på 180 grader i 15–20 minuter med över- och undervärme utan fläkt. Förvara kakorna i en lufttät burk när de har svalnat.
Servera Amaretti med te, kaffe eller ett litet glas sött vin.
Fyra fantastiska recept !
Torta Caprese
Reportage,Desserter,Just nu,Peter Nordin
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
La colomba pasquale
Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma ...
Glassfylld panettone
Desserter,Lena Martoglio Bomler
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad…
Cannoli med apelsin och pistage
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta.