AmarettiItalienska mandelkakor
Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder. Det finns många olika varianter, mjuka, strösslade med socker eller krispiga, som i det här recept. De är inte svåra att baka, men kräver lite tid eftersom degen behöver vila i kylen över natten för att få rätt konsistens. Amaretti är de rätta kexen för en söt paus eller för att ackompanjera testunden! De är även perfekta som fyllning till tårtor eller tårtor!
Ingredienser: (ca 40 kakor)
- 1 kryddmått salt
- 4 äggvitor
- 120 gr strösocker
- 200 gr (4 dl) mandelmjöl
- 3-4 bittermandel, riven
- Rivet skal från en halv citron
- florsocker
Gör så här:
Börja med att vispa samman äggvita och salt till ett fast skum. Blanda ihop socker, mandelmjöl, bittermandel och citronzest. Vänd sedan försiktigt ner det i skummet.
Rulla små bollar, ca 10–15 gram eller lite mindre än en matsked. Rulla dem sedan i florsocker. Låt bollarna stå i kylen 12–24 timmar för att torka till sig.
När kakorna torkat lyfter du över dem på en plåt med papper med hjälp av en kniv. Lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
Pudra alla kakor med florsocker, en tesil fungerar perfekt. Nyp eller tryck sedan till kakorna lite lätt.
Baka kakorna på 180 grader i 15–20 minuter med över- och undervärme utan fläkt. Förvara kakorna i en lufttät burk när de har svalnat.
Servera Amaretti med te, kaffe eller ett litet glas sött vin.
AmarettiItalienska mandelkakor
Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder. Det finns många olika varianter, mjuka, strösslade med socker eller krispiga, som i det här recept. De är inte svåra att baka, men kräver lite tid eftersom degen behöver vila i kylen över natten för att få rätt konsistens. Amaretti är de rätta kexen för en söt paus eller för att ackompanjera testunden! De är även perfekta som fyllning till tårtor eller tårtor!
Ingredienser: (ca 40 kakor)
- 1 kryddmått salt
- 4 äggvitor
- 120 gr strösocker
- 200 gr (4 dl) mandelmjöl
- 3-4 bittermandel, riven
- Rivet skal från en halv citron
- florsocker
Gör så här:
Börja med att vispa samman äggvita och salt till ett fast skum. Blanda ihop socker, mandelmjöl, bittermandel och citronzest. Vänd sedan försiktigt ner det i skummet.
Rulla små bollar, ca 10–15 gram eller lite mindre än en matsked. Rulla dem sedan i florsocker. Låt bollarna stå i kylen 12–24 timmar för att torka till sig.
När kakorna torkat lyfter du över dem på en plåt med papper med hjälp av en kniv. Lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
Pudra alla kakor med florsocker, en tesil fungerar perfekt. Nyp eller tryck sedan till kakorna lite lätt.
Baka kakorna på 180 grader i 15–20 minuter med över- och undervärme utan fläkt. Förvara kakorna i en lufttät burk när de har svalnat.
Servera Amaretti med te, kaffe eller ett litet glas sött vin.
Fyra fantastiska recept !
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Salsa Ruffino
Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan!
Zuppa di funghi
En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien.
Spaghetti Al Acciughe
En tallrik spaghetti med en sås av sardeller är en av de enklaste och samtidigt godaste pastarätterna du kan äta en varm sommardag då ...