En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

 

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

 

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

 

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

 

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år –

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

En glädjefylld tradition

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

 

Ingredienser till en Aperitivo Nordini:

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

 

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

Ingredienser till en Aperitivo Nordini

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

En glädjefylld tradition

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More

Tomatsas

Tomatsås – Marinara

Underbart gott recept på äkta tomatsås Marinara. På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters ...

Read More

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata

Read More

Matlängtan

Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull italiensk chokladtårta, från vår kulle i Marche. Kladdkaka känner alla svenskar till ...

Read More

Costoletta Milanese
Costoletta Milanese

Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.

Read More