Buona Pasqua!

Buona Pasqua!

Pasqua con chi vuoi

I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner. Därav uttrycket ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” som betyder ”Julen med familjen, påsken med vem du vill”. Påsken är en högtid som helt enkelt är lite friare, och kan därför se olika ut; en del har picknick, andra går på restaurang eller bjuder in till en långlunch hemma. Det enda som är säkert är att det serveras mycket mat och vin!

 

Påskhelgen inleds redan på onsdagen, och ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är, desto fler religiösa inslag förekommer i firandet. Den stora höjdpunkten, påskdagen, inleds med att kyrkklockorna ringer och signalerar att det är det dags att fira. Efter kyrkobesök och processioner på gatorna så kulminerar dagen med il pranzo di Pasqua, en extravagant festmåltid.

 

Menyn varierar beroende på var i Italien man firar, men lamm är ett måste, kryddat med vitlök och örter, och gärna serverat med vårens primörer som kronärtskocka, bondbönor och sparris.

 

Vi önskar er alla en Glad Påsk och Buona Pasqua, och skickar med ett recept på den klassiska lammsteken! Buona Pasqua!

Recept: Klassiska lammsteken!

 

 

Källor: nyheter24.se, Eataly, Expressen

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Buona Pasqua!

Pasqua con chi vuoi

I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner. Därav uttrycket ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” som betyder ”Julen med familjen, påsken med vem du vill”. Påsken är en högtid som helt enkelt är lite friare, och kan därför se olika ut; en del har picknick, andra går på restaurang eller bjuder in till en långlunch hemma. Det enda som är säkert är att det serveras mycket mat och vin!

Påskhelgen inleds redan på onsdagen, och ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är, desto fler religiösa inslag förekommer i firandet. Den stora höjdpunkten, påskdagen, inleds med att kyrkklockorna ringer och signalerar att det är det dags att fira. Efter kyrkobesök och processioner på gatorna så kulminerar dagen med il pranzo di Pasqua, en extravagant festmåltid.

 

Menyn varierar beroende på var i Italien man firar, men lamm är ett måste, kryddat med vitlök och örter, och gärna serverat med vårens primörer som kronärtskocka, bondbönor och sparris.

 

Vi önskar er alla en Glad Påsk och Buona Pasqua, och skickar med ett recept på den klassiska lammsteken! Buona Pasqua!

Recept: Klassiska lammsteken!

 

 

Källor: nyheter24.se, Eataly, Expressen

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Gelato-alla-stracciatella

Gelato alla stracciatella

Enkelt recept på en krämig vaniljglass med bitar av choklad från Italien.

Läs mer

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade ...

Läs mer

Soppa på oliver

Soppa på oliver

Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...

Läs mer

Amalfi Martini

Amalfi Martini

En läcker variant av världens mest ikoniska cocktail, där citronlikören Limoncello för tankarna till den vackra Amalfi-kusten i södra ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm