En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

 

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

 

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

 

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

 

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år –

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

En glädjefylld tradition

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

 

Ingredienser till en Aperitivo Nordini:

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

 

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

Ingredienser till en Aperitivo Nordini

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

En glädjefylld tradition

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Historien om Vincisgrassi.

Historien om Vincisgrassi

Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..

Read More

Pizzette di quinoa

Pizzette di quinoa

Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.

Read More

Secreto – Grillad spädgris

Secreto – Grillad spädgris

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...

Read More

Rostade tomater på Ruffinovis

Rostade tomater på Ruffinovis

Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Det okända och fascinerande Marche
Det okända och fascinerande Marche

Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.

Read More

Limoncellotryffel
Limoncellotryffel

Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.

Read More