Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

 

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

 

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

 

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Panna cotta al caffè

Panna cotta al caffè

En läcker dessert där den traditionella krämiga pannacottan samsas med härligt italiensk kaffe och mörk choklad.

Läs mer

Piccata Nordini

Piccata Nordini

Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka ...

Läs mer

Bellini

Bellini

Drink som görs på prosecco och vita persikor. Drinken ska ha uppfunnits år 1948 av ägaren och grundaren...

Läs mer

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta med linsragù är ett veganskt alternativ till den klassiska ”köttfärssåsen” som vi alla känner till. Receptet och tillagningen...

Läs mer