Torta sbrisolonaEn härligt krispig mandelkaka från Mantua
- 100g 00-vetemjöl (ca 1,6dl)
- 100g fin polenta eller majsmjöl (ca 1,6dl)
- 1 äggula
- 100g hela mandlar (ca 1,4dl)
- 100g osaltat smör
- 1 medelstor citron
- 1 vaniljstång eller 1/2 tesked vaniljextrakt
- 100g strösocker (ca 1,1dl)
- En nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 C och placera ett bakplåtspapper i en 20cm form.
Hacka mandlarna. Blanda mandlarna med resterande torra ingredienser. Se till att blanda väl.
Om du använder vaniljstång: gör ett snitt genom hela stången och skrapa försiktigt ut innehållet.
Addera vanilj, zest från citronen och äggulan. Lägg i smöret och arbeta degen med rena händer. Smula degen till små bitar och lägg i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min tills den fått en gyllene färg. Låt svalna innan du lossar kakan från formen och serverar!
Torta sbrisolonaEn härligt krispig mandelkaka från Mantua
- 100g 00-vetemjöl (ca 1,6dl)
- 100g fin polenta eller majsmjöl (ca 1,6dl)
- 1 äggula
- 100g hela mandlar (ca 1,4dl)
- 100g osaltat smör
- 1 medelstor citron
- 1 vaniljstång eller 1/2 tesked vaniljextrakt
- 100g strösocker (ca 1,1dl)
- En nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 C och placera ett bakplåtspapper i en 20cm form.
Hacka mandlarna. Blanda mandlarna med resterande torra ingredienser. Se till att blanda väl.
Om du använder vaniljstång: gör ett snitt genom hela stången och skrapa försiktigt ut innehållet.
Addera vanilj, zest från citronen och äggulan. Lägg i smöret och arbeta degen med rena händer. Smula degen till små bitar och lägg i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min tills den fått en gyllene färg. Låt svalna innan du lossar kakan från formen och serverar!
Fyra fantastiska recept !
Gelato allo zafferano
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!
Limoncellotryffel
Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.
Gnocchi filanti alla sorrentina
En klassisk rätt från Sorrento-trakten i Campania. Den är både snabb och enkel att göra och slutresultatet är så mycket mer än den insats som den kräver...
Lasagna bianca con pesto – Vegetarisk lasagne
En något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk och otroligt god!