Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

 

Gör så här:

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Mer av Peter Nordin !

Crostini-med-Taleggio-och-paron

Crostini med Taleggio och päron

Underbar vegetarisk antipasi med taleggio, salvia, päron och tryffelhonung. Crostini Rolls Royce av Peter Nordin.

Read More

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Read More

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull italiensk chokladtårta, från vår kulle i Marche. Kladdkaka känner alla svenskar till ...

Read More

Arancini-Verdi

Arancini Verdi

Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

resa fantasin
En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Klassisk chokladtryffel
Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More