Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser: (1 person)
- 2 matskedar olivolja
- 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
- 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
- 120 g spaghetti
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 sardell hackad
- 2 ägg
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk kapris
- svartpeppar efter smak
- 3 msk riven Pecorino Romano
- 1 äggula
Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.
Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser: (1 person)
- 2 matskedar olivolja
- 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
- 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
- 120 g spaghetti
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 sardell hackad
- 2 ägg
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk kapris
- svartpeppar efter smak
- 3 msk riven Pecorino Romano
- 1 äggula
Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.
Mer av Peter Nordin !
Det okända och fascinerande Marche
Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.
De fattigas kök
Just nu,Reportage,Peter Nordin
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..
Närhet är kärlek
Peter Nordin,Reportage,Olivolja
Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon...
Mer av Peter Nordin !
Ossobuco di Pollo
Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene ...
Torta di biscotti e cioccolato
En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.