Salsiccia i ugn
Text av: Peter Nordin
Slow-food-rostad salsiccia – Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken.
Ingredienser: (4-6 personer)
- 8 färska salsiccia
- 1 lök, fint skivad
- 3 vitlöksklyftor krossade med kniven
- 8 lagerblad
- 2 kvistar rosmarin
- 2 kvistar färsk timjan
- 2 msk olivolja 2 msk smör
Gör så här:
1. Fördela ut en matsked olivolja i formens botten. Lägg i den strimlade löken, vitlöken och de färska örterna. Toppa med korvarna. Kila fast lagerbladen mellan korvarna och täck med vatten till 75 %. Klä in allt med aluminiumfolie och baka 35 minuter i ugn.
2. Sänk ugnen till 200 grader. Lyft bort aluminiumfolien och baka ytterligare 35 min i ugnen, med vätskan som finnas kvar i formen. Om man varit noga med att täta ordentligt med aluminiumfolien kommer det mest av vätskan finnas kvar. Nu skall korvarna få en rostad yta.
3. Efter de sista 35 minuterna skalll du hälla av vätskan i en kastrull så det återstår ca ½ deciliter. Nu har nu fått en underbar mustig buljong som vi skall omvandla till en god sås.
Min kommentar: Denna koncentrerade fond – beroende på korvarnas kryddning och kvalitet blir mycket fyllig, men med löken, vitlöken, smöret och olivoljan så mjukas såsen upp och blir ljuvlig. Det är själva trixet.
4. Lyft korvarna från formen. Lagerbladen hart gjort sitt och kastas. Lägg löken och vitlöken från formen i en blender tillsammans med resterande olivolja, den reducerade vätskan och smöret. Mixa till en slät sås, kräm och toppa korvarna. Nu är lyckan gjord, till en billig penning.
Nu har du en superhöjdare att njuta. Rostade tomater och rostad potatis är goda att servera med dessa italienska korvar. Korvarna blir extra möra och får en fyllig smak av lagerbladen, löken och örterna.
Salsiccia i ugn
Text av: Peter Nordin
Slow-food-rostad salsiccia – Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken.
Ingredienser: (4-6 personer)
- 8 färska salsiccia
- 1 lök, fint skivad
- 3 vitlöksklyftor krossade med kniven
- 8 lagerblad
- 2 kvistar rosmarin
- 2 kvistar färsk timjan
- 2 msk olivolja 2 msk smör
Gör så här:
1. Fördela ut en matsked olivolja i formens botten. Lägg i den strimlade löken, vitlöken och de färska örterna. Toppa med korvarna. Kila fast lagerbladen mellan korvarna och täck med vatten till 75 %. Klä in allt med aluminiumfolie och baka 35 minuter i ugn.
2. Sänk ugnen till 200 grader. Lyft bort aluminiumfolien och baka ytterligare 35 min i ugnen, med vätskan som finnas kvar i formen. Om man varit noga med att täta ordentligt med aluminiumfolien kommer det mest av vätskan finnas kvar. Nu skall korvarna få en rostad yta.
3. Efter de sista 35 minuterna skalll du hälla av vätskan i en kastrull så det återstår ca ½ deciliter. Nu har nu fått en underbar mustig buljong som vi skall omvandla till en god sås.
Min kommentar: Denna koncentrerade fond – beroende på korvarnas kryddning och kvalitet blir mycket fyllig, men med löken, vitlöken, smöret och olivoljan så mjukas såsen upp och blir ljuvlig. Det är själva trixet.
4. Lyft korvarna från formen. Lagerbladen hart gjort sitt och kastas. Lägg löken och vitlöken från formen i en blender tillsammans med resterande olivolja, den reducerade vätskan och smöret. Mixa till en slät sås, kräm och toppa korvarna. Nu är lyckan gjord, till en billig penning.
Nu har du en superhöjdare att njuta. Rostade tomater och rostad potatis är goda att servera med dessa italienska korvar. Korvarna blir extra möra och får en fyllig smak av lagerbladen, löken och örterna.
Mer av Peter Nordin !
Fem tips i Marche
Peter Nordin delar sina fem bästa tips i Marche - Regionen som verkligen är på frammarsch. Här möter du ett Italien som behållit sin karaktär
Citronsås med Limoncello
Såser,Peter Nordin,Vegetariskt
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...
Matlängtan
Just nu,Peter Nordin,Reportage,Vi Gillar
Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Mer av Peter Nordin !
Limoncellotryffel
Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.
Kycklingen, kocken, och hallon från himlen
Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300 anställda, många krogar och ett klassiskt ”Stureplansliv” – till ...