Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta. - Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta.
- Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Mer Pasta !
Penne all arrabiata
Penne med kryddig tomatsås. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och fintärna. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek pancettan. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt de tärnade tomaterna och hela chilifrukter och låt såsen sjuda på låg värme en stund.
Spaghetti al Pomodoro – äkta italiensk
Spaghetti al Pomodoro är en klassiker i det Italienska köket! En enkel, snabblagad och vegetarisk pastarätt som passar alla tillfällen.
Spaghetti allo scoglio
Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska kökets verkliga klassiker. Blåmusslor, vongole, scampi, bläckfisk, tomat...
Fusilli con pesto invernale
Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...