Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

 

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.

 

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:

  • 500 g passerade tomater
  • 350 g spaghetti
  • 100 g svarta urkärnade oliver
  • 100 g sardeller
  • 50 g kapris
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • ev hackad persilja och basilika

Gör så här:


Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.

 

Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!

 

Buon appetito!

Fyra fantastiska recept !

Stufato di cervo

Stufato di cervo

Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett fat, vänd bitarna lätt i mjölet och skaka bort överflödet. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i oljan i en stor stekgryta på medelvärme.

Läs mer

Amaretto Sour

Amaretto Sour

En söt drink som görs med den italienska mandellikören amaretto.

Läs mer

Pasta con zucchine e cozze

Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna..

Läs mer

Torta-Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se

Läs mer