Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Italienskt kryddsmör

Italienskt kryddsmör

Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att ...

Läs mer

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns

Läs mer

Tre drinkrecept - Villa Cardea Aperitivo

Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo

Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo. Blanda alla ingredienser i ett tumblerglas. Garnera med en apelsinskiva..

Läs mer

Crema di mascarpone con fragole

Crema di mascarpone con fragole

Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...

Läs mer