Solens mat
Ingen Italien-älskare har väl missat den klassiska TV-serien Solens Mat, i många stycken en föregångare och inspirationskälla för Goda Italien.
Denna favorit går nu i repris, så missa inte chansen att återuppleva den nyfikne journalisten Bo Hagström när han reser runt i Italien och besöker pittoreska byar och berättar om lokala råvaror. Totalt blev det nio säsonger mellan 2001 – 2010 och dessutom ett tiotal kokböcker med Italien som tema.
Serien går nu i repris på vardagsförmiddagar på SVT1, och de första 5 säsongerna är också tillgängliga på SVT Play
Säsong 1: I den första säsongen tar Bo upp mat- och vinturism, köket i renässansens Florens och förklarar medelhavsdietens positiva hälsoeffekter. (4 avsnitt)
Säsong 2: Den italienska matens hjärta. På jakt efter den sanna matglädjen och de gamla goda smakerna. Bo berättar bland annat om den vita tryffeln, världens bästa parmesanost och Verdis favoritskinka. (5 avsnitt)
Säsong 3: Köksvägen till historien i en resa till medelhavsmatens smaker och dofter, där vi får möta Mussolinis bönder, fåraherdar på Sardinien och lär oss om hur Gorgonzola kom till. (5 avsnitt)
Säsong 4: En resa till de glömda folkens kök, där Bo lär oss mer om furlanerna, cimbrerna med flera folkslag på den italienska landsbygden. (6 avsnitt)
Säsong 5: Solens öar i Medelhavet, om bland annat maffians makt på Sicilien, kaninuppfödning på Ischia och kaprisskörd på Salina. (6 avsnitt)
Säsong 6 blir tillgänglig måndagen den 7 juni på SVT.
Läs också:
”Italien just nu”
Solens mat
Ingen Italien-älskare har väl missat den klassiska TV-serien Solens Mat, i många stycken en föregångare och inspirationskälla för Goda Italien.
Denna favorit går nu i repris, så missa inte chansen att återuppleva den nyfikne journalisten Bo Hagström när han reser runt i Italien och besöker pittoreska byar och berättar om lokala råvaror. Totalt blev det nio säsonger mellan 2001 – 2010 och dessutom ett tiotal kokböcker med Italien som tema.
Serien går nu i repris på vardagsförmiddagar på SVT1, och de första 5 säsongerna är också tillgängliga på SVT Play
Säsong 1: I den första säsongen tar Bo upp mat- och vinturism, köket i renässansens Florens och förklarar medelhavsdietens positiva hälsoeffekter. (4 avsnitt)
Säsong 2: Den italienska matens hjärta. På jakt efter den sanna matglädjen och de gamla goda smakerna. Bo berättar bland annat om den vita tryffeln, världens bästa parmesanost och Verdis favoritskinka. (5 avsnitt)
Säsong 3: Köksvägen till historien i en resa till medelhavsmatens smaker och dofter, där vi får möta Mussolinis bönder, fåraherdar på Sardinien och lär oss om hur Gorgonzola kom till. (5 avsnitt)
Säsong 4: En resa till de glömda folkens kök, där Bo lär oss mer om furlanerna, cimbrerna med flera folkslag på den italienska landsbygden. (6 avsnitt)
Säsong 5: Solens öar i Medelhavet, om bland annat maffians makt på Sicilien, kaninuppfödning på Ischia och kaprisskörd på Salina. (6 avsnitt)
Säsong 6 blir tillgänglig måndagen den 7 juni på SVT.
Läs också:
”Italien just nu”
Fyra fantastiska recept !
Agnello arrosto
Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut det benfria köttstycket och gnid in det med vitlöken och hälften av olivoljan. Strö över rosmarin, salt och peppar. Rulla ihop köttet noggrant och bind om det med ett snöre.
L’iniezione di limone
En härligt frisk och syrlig drink som är otroligt enkel att blanda ihop.
Zuppa di funghi
En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien.
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.