Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn. Namnet kommer från arabiska ordet “Rabidh-Allah” – “Allah-floden”, som flyter genom egendomen och marken här har odlats sedan antiken. Arbetet på gården sker i samklang med naturen och från skörden 2021 kommer vinerna att vara ekologiskt certifierade.
Nero d’Avola är Siciliens mest odlade druvsort och basen i en stor del av öns röda viner. Druvorna skördades i slutet på september och en liten del av vinet fick vila på ekfat för att ge vinet en större harmoni och komplexitet. Alto Reale är ett strukturerat men samtidigt mjukt och harmoniskt vin med generösa smaker av röda bär, svarta vinbär, plommon och russin. Servera det gärna lite svalare, ca 14-16°C, och matcha det till till exempel kyckling, anka, kalkon eller mogna ostar.
Artikelnummer: 53081
Pris: 141 kronor
Alkohol: 13,5%
Rapitalà Alto Reale Nero d’Avola 2020 Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn. Namnet kommer från arabiska ordet “Rabidh-Allah” – “Allah-floden”, som flyter genom egendomen och marken här har odlats sedan antiken. Arbetet på gården sker i samklang med naturen och från skörden 2021 kommer vinerna att vara ekologiskt certifierade. Nero d’Avola är Siciliens mest odlade druvsort och basen i en stor del av öns röda viner. Druvorna skördades i slutet på september och en liten del av vinet fick vila på ekfat för att ge vinet en större harmoni och komplexitet. Alto Reale är ett strukturerat men samtidigt mjukt och harmoniskt vin med generösa smaker av röda bär, svarta vinbär, plommon och russin. Servera det gärna lite svalare, ca 14-16°C, och matcha det till till exempel kyckling, anka, kalkon eller mogna ostar. Artikelnummer: 53081Pris: 141 kronorAlkohol: 13,5%
Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn. Namnet kommer från arabiska ordet “Rabidh-Allah” – “Allah-floden”, som flyter genom egendomen och marken här har odlats sedan antiken. Arbetet på gården sker i samklang med naturen och från skörden 2021 kommer vinerna att vara ekologiskt certifierade.
Nero d’Avola är Siciliens mest odlade druvsort och basen i en stor del av öns röda viner. Druvorna skördades i slutet på september och en liten del av vinet fick vila på ekfat för att ge vinet en större harmoni och komplexitet. Alto Reale är ett strukturerat men samtidigt mjukt och harmoniskt vin med generösa smaker av röda bär, svarta vinbär, plommon och russin. Servera det gärna lite svalare, ca 14-16°C, och matcha det till till exempel kyckling, anka, kalkon eller mogna ostar.
Artikelnummer: 53081
Pris: 141 kronor
Alkohol: 13,5%
Rätter att avnjuta med vinet:
Agnello arrosto
Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut det benfria köttstycket och gnid in det med vitlöken och hälften av olivoljan. Strö över rosmarin, salt och peppar. Rulla ihop köttet noggrant och bind om det med ett snöre.
Penne alla Vodka
Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.
Pasta,Peter Nordin,Reportage,Nötkött
Peter Nordins Ragú
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.
Rätter att avnjuta med vinet:
Spaghetti alla Carbonara
Ett klassiskt italienskt recept på…
Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött
Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på…
Lombata di vitello
Lägg köttskivorna mellan 2 ark…
Tagliatelle con finferli
Kantarellpasta med fläsk, vitt vin,…