Monte ConeroDen italienska östkusten, mot Adriatiska havet, är i princip helt flack från Trieste i norr till Gargano-halvön i norra Puglia, men med ett lysande undantag.Ett par mil söder om Ancona, huvudstaden i Marche, hittar vi Monte Conero - en knappt 600 meter hög vacker kalkstensklippa som verkligen sticker ut som ett tydligt landmärke. Det är idag ett naturreservat som rymmer både lummiga skogar, ett rikt djurliv och inte minst några av regionens vackraste stränder.Badvikarna runt de pittoreska byarna Sirolo och Numana....som ibland bara kan nås via smala stigar, omfamnas av branta kalkstensväggar. Vattnet är såklart kristallklart och det är inte lika långgrunt som på de flesta stränder längs det Adriatiska havet.Monte Conero är ett litet paradis som man förälskar sig i redan vid första anblicken. Goethe lär ha sagt att den vackraste solnedgången på jorden, den ser man i Ancona men vi gissar att han menade Conero!
Marco Colicchio Cinquanta Filari
Rom med regionen Latium fanns tidigare knappt på vinkartan,…
Poggio le Volpi Roma Rosso
Vin har såklart odlats på kullarna utanför Rom i tusentals…
Fyra fantastiska recept !
Aperitivo – ett kulturellt fenomen
Vi Gillar,Louise Laurenius,Reportage,Drinkar
Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Och det är just där jag vill öppna denna artikel. Bokstavligen. För, för att kunna förstå italienarnas kultur idag, är det ofta intressant att blicka tillbaka i tiden.
Agnello al forno con patate
Här är ett enkelt och rustikt recept där lamm och potatis lagas i samma panna i ugnen med en härlig kryddning av örter, citron, vitlök ...
Fusilli med broccoli och salsiccia
En antik rätt, med rötter från trakten där vi bor här i Umbrien. I huvudrollen har vi broccoli. Birollerna är salsiccia, vitt vin, vitlök ...
Gnocchi filanti alla sorrentina
En klassisk rätt från Sorrento-trakten i Campania. Den är både snabb och enkel att göra och slutresultatet är så mycket mer än den insats som den kräver...