Italien firar sina helgon
I slutet av oktober firar många Halloween, och det har blivit en alltmer populär högtid bland yngre italienare. Traditionellt präglas dock den här tiden på året i Italien av de, för känsliga läsare, lika skrämmande La Festa di Ognissanti (Alla helgons dag) och Il Giorno dei Morti (De dödas dag).
Båda dagarna är djupt inbäddade i den italienska kulturen med rötter i gamla folktraditioner som delas av många över hela världen. På hednisk tid ansågs hösten vara årets omstart och en symbol för vårens återfödelse. Många trodde att det då öppnades ett fönster då vi kunde få kontakt med de avlidna.
La Festa di Ognissanti (alla helgons dag)
Firas den 1 november och är både en katolsk festdag och en nationell italiensk helgdag: postkontor, banker och skolor är stängda över hela landet. Dagen ägnas åt att hedra alla helgon och martyrer som har dött för den katolska kyrkan. Även om tillfället kan låta allvarligt och högtidligt, är själva dagen festlig. I många städer och byar är det lokal tradition att delta i en speciell middagsmässa efter en färgstark procession genom staden. Resten av dagen ägnas, på italienskt vis, åt en stor fest med vänner och familj.
Il Giorno dei Morti (de dödas dag)
Följande morgon, den 2 november, minns italienarna de nära och kära som gått bort. Kyrkogårdarna fylls med besökare som bär blommor och ljus för att minnas sina avlidna.
Efteråt samlas familjerna för ännu en fest! Varje region, och till och med stad, har sina egna traditionella bakverk, dolci dei morti, som till exempel ossi dei morti (de dödas ben) eller pan dei morti (de dödas bröd). Enligt traditionen med rötter i det antika Rom lämnas dessa sötsaker som offer till de döda. I södra Italien är det fortfarande sed i vissa familjer att duka med några extra stolar, så deras förfäder känner sig inbjudna att återvända.
Pumpan, la zucca, har ju blivit en symbol för Halloween och kan inte bara användas som ljuslykta utan med fördel också användas i matlagningen. Det är en populär ingrediens även i det italienska köket. Här är några idéer för att sätta en italiensk prägel på din allhelgonahelg.
Källa: Eataly
Mer Halloween:
Blanda orange drinkar till Halloween
Laga pasta med pumpa
Baka Pan dei morti
Italien firar sina helgon
I slutet av oktober firar många Halloween, och det har blivit en alltmer populär högtid bland yngre italienare. Traditionellt präglas dock den här tiden på året i Italien av de, för känsliga läsare, lika skrämmande La Festa di Ognissanti (Alla helgons dag) och Il Giorno dei Morti (De dödas dag).
Båda dagarna är djupt inbäddade i den italienska kulturen med rötter i gamla folktraditioner som delas av många över hela världen. På hednisk tid ansågs hösten vara årets omstart och en symbol för vårens återfödelse. Många trodde att det då öppnades ett fönster då vi kunde få kontakt med de avlidna.
La Festa di Ognissanti (alla helgons dag)
Firas den 1 november och är både en katolsk festdag och en nationell italiensk helgdag: postkontor, banker och skolor är stängda över hela landet. Dagen ägnas åt att hedra alla helgon och martyrer som har dött för den katolska kyrkan. Även om tillfället kan låta allvarligt och högtidligt, är själva dagen festlig. I många städer och byar är det lokal tradition att delta i en speciell middagsmässa efter en färgstark procession genom staden. Resten av dagen ägnas, på italienskt vis, åt en stor fest med vänner och familj.
Il Giorno dei Morti (de dödas dag)
Följande morgon, den 2 november, minns italienarna de nära och kära som gått bort. Kyrkogårdarna fylls med besökare som bär blommor och ljus för att minnas sina avlidna.
Efteråt samlas familjerna för ännu en fest! Varje region, och till och med stad, har sina egna traditionella bakverk, dolci dei morti, som till exempel ossi dei morti (de dödas ben) eller pan dei morti (de dödas bröd). Enligt traditionen med rötter i det antika Rom lämnas dessa sötsaker som offer till de döda. I södra Italien är det fortfarande sed i vissa familjer att duka med några extra stolar, så deras förfäder känner sig inbjudna att återvända.
Pumpan, la zucca, har ju blivit en symbol för Halloween och kan inte bara användas som ljuslykta utan med fördel också användas i matlagningen. Det är en populär ingrediens även i det italienska köket. Här är några idéer för att sätta en italiensk prägel på din allhelgonahelg.
Källa: Eataly
Mer Halloween:
Blanda orange drinkar till Halloween
Laga pasta med pumpa
Baka Pan dei morti
Fyra fantastiska recept !
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Linguini Alle Zucchine
En härlig lunch eller middag, rik på arom och smak, med krispig zucchini som smaksatts med aromatiska örter och citron.
Kanelpannacotta
Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.
Limoncellosorbet
En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det blir lite extra snyggt om man serverar sorbeten i citronskalen.