Klassisk TiramisúItaliensk dessert från Treviso i Veneto

Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken.

 

Läs historien bakom Tiramisù

Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione som hans mamma erbjöd honom. Pojkens gudmor fick idén att blanda ner lite kaffe i desserten och det fungerade. Pojken åt upp och mådde snart bättre.

Pojkens familj ägde restaurangen Le Beccherie i Treviso, inte långt från Venedig. Den glada mamman frågade kocken – den nu berömde Roberto Linguanotto – om han inte kunde göra en dessert av de ingredienser som hade hjälpt hennes sjuka son.

Roberto kombinerade zabaglione och mascarponeost med lager av savoiardikex doppade i kaffe. Han avslutade med att pudra över lite kakao och Tiramisùn var född.

Tiramisù betyder för övrigt ”dra upp mig/pigga upp mig”, och nu vet du bakgrunden till det namnet!

Detta sägs vara den sanna historien men i takt med att desserten har blivit väldigt populär så är det idag många kockar, städer och regioner som gör anspråk på att vara originalet. Det har också lett till rättsliga processer, vilket bara bevisar att mat är allvar i Italien!

 

Ingredienser:

  • 300 gr savoiardikex
  • 500 gr mascarponeost
  • 4 st medelstora ägg
  • 100 gr socker
  • 3 dl espressokaffe
  • 2 msk marsalavin (eller rom)
  • Osötat kakaopulver

 

Gör Tiramisù så här:
Börja med att göra kaffet och låt det svalna. Blanda i marsalavinet och ställ åt sidan. Separera äggvitorna från äggulorna försiktigt. Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan.

 

Vispa äggulorna med sockret tills det är en jämn smet. Blanda ner mascarponen och fortsätt vispa ett par minuter. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att blanda väl.

 

Ta fram en tallrik/form med hög kant. Doppa ett kex i taget snabbt i kaffet. Kexen får inte bli så blöta så att de blir för mjuka. Bottna formen med ett lager kex. Bred ett lager av mascarponekrämen över kexen. Gör om proceduren med ytterligare ett lager av kex och ett lager av krämen. Avsluta med att pudra över kakaopulvret på toppen.

 

Ställ tiramisun kallt i minst 3 timmar innan servering. Skär upp i lagom portionsbitar. Det går också bra att göra desserten i portionsformar. Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Klassisk TiramisúItaliensk dessert från Treviso i Veneto

Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken.

Läs historien bakom Tiramisù

Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione som hans mamma erbjöd honom. Pojkens gudmor fick idén att blanda ner lite kaffe i desserten och det fungerade. Pojken åt upp och mådde snart bättre.

Pojkens familj ägde restaurangen Le Beccherie i Treviso, inte långt från Venedig. Den glada mamman frågade kocken – den nu berömde Roberto Linguanotto – om han inte kunde göra en dessert av de ingredienser som hade hjälpt hennes sjuka son.

Roberto kombinerade zabaglione och mascarponeost med lager av savoiardikex doppade i kaffe. Han avslutade med att pudra över lite kakao och Tiramisùn var född.

Tiramisù betyder för övrigt ”dra upp mig/pigga upp mig”, och nu vet du bakgrunden till det namnet!

Detta sägs vara den sanna historien men i takt med att desserten har blivit väldigt populär så är det idag många kockar, städer och regioner som gör anspråk på att vara originalet. Det har också lett till rättsliga processer, vilket bara bevisar att mat är allvar i Italien!

 

Ingredienser:

  • 300 gr savoiardikex
  • 500 gr mascarponeost
  • 4 st medelstora ägg
  • 100 gr socker
  • 3 dl espressokaffe
  • 2 msk marsalavin (eller rom)
  • Osötat kakaopulver

Gör Tiramisù så här:
Börja med att göra kaffet och låt det svalna. Blanda i marsalavinet och ställ åt sidan. Separera äggvitorna från äggulorna försiktigt. Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan.

 

Vispa äggulorna med sockret tills det är en jämn smet. Blanda ner mascarponen och fortsätt vispa ett par minuter. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att blanda väl.

 

Ta fram en tallrik/form med hög kant. Doppa ett kex i taget snabbt i kaffet. Kexen får inte bli så blöta så att de blir för mjuka. Bottna formen med ett lager kex. Bred ett lager av mascarponekrämen över kexen. Gör om proceduren med ytterligare ett lager av kex och ett lager av krämen. Avsluta med att pudra över kakaopulvret på toppen.

 

Ställ tiramisun kallt i minst 3 timmar innan servering. Skär upp i lagom portionsbitar. Det går också bra att göra desserten i portionsformar. Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler italienska desserter !

Bruttiboni

Bruttiboni

En traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter.

Läs mer

Torta-Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se

Läs mer

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar.

Läs mer

Tortino di cioccolato con cuore fondente

Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...

Läs mer