Spaghetti allo scoglioSpaghetti med skaldjur

Till skillnad från i Sverige, så är det på juldagen som det stora julfirandet sker. Den 24 december, dvs vår julafton, så är traditionen istället en dag av fasta. Den kallas La Vigilia di Natale, eller kort och gott La Vigilia. När fastan bryts efter midnattsmässan på natten mot juldagen är det vanligt att fira med en meny som består av de finaste skaldjurs- och grönsaksrätterna, framförallt i de södra delarna av Italien.

 

Bland italienare som emigrerat till andra länder, främst USA, så kallas La Vigilia ibland för ”The feast of the seven fishes”. Det finns olika teorier om varför det just sju fiskar; sju dagar för Gud att skapa jorden (enligt katolsk tradition), den romersk-katolska kyrkans sju sakrament och möjligen de sju berömda kullarna som omger staden Rom.

 

Den överdådiga skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det italienska kökets verkliga klassiker som gärna dukas fram till julaftonsmiddagen. Några få men fina råvaror med en tydlig smak av havet som blir extra aptitretande när alla goda smaker får absorberas av pastan!

 

Ingredienser:

  • 4 portioner spaghetti eller linguine
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 kg vongole- eller venusmusslor
  • 300 gr bläckfisk (rensad och rengjord)
  • 8 st scampi (eller liknande)
  • 300 gr körsbärstomater
  • 4 msk olivolja av god kvalitet
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kvist persilja
  • ½  glas torrt vitt vin
  • Salt och svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Börja med att rengöra alla musslor. Vongolemusslorna måste sköljas flera gånger under rinnande vatten och sedan dra i kallt vatten. Skrapa musslorna med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna innan tillagning genom att knacka dem mot en skärbräda eller i diskhon; om de inte sluter sig eller om det rinner ut sand slänger du dem. Hetta upp oljan i en ganska stor panna och häll i alla musslor när den blivit riktigt varm. Täck genast med ett lock och vänta tills musslorna öppnat sig helt, det tar ca 3–4 minuter. De musslor som inte öppnat sig slängs.

 

Lägg musslorna åt sidan, men sila och spara den vätska som bildats i pannan. Spara några musslor med skal, men plocka ur de flesta. Skär bläckfisken i remsor, och skala scampin. Skär körsbärstomaterna i klyftor.

 

Bryn vitlöksklyftan i olja tills den börjar få lite färg. Tillsätt bläckfisken tillsammans med en nypa salt. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på det vita vinet. Koka bort alkoholen ett par minuter, ta upp vitlöken och tillsätt körsbärstomaterna. Koka ytterligare 5 minuter. Vid det här laget kan du börja tillaga spaghettin som ska tillagas al dente.

 

Tillsätt även räkorna i såsen, och smaka av med salt och peppar. Häll av spaghettin direkt i pannan när den fortfarande är tydligt al dente. Fortsätt tillagningen, och häll på vätskan från musselkoket. Tillsätt slutligen alla musslor, både med och utan skal och rör eller skaka ihop allting under ytterligare ett par minuter. Stäng av värmen, tillsätt hackad persilja och blanda en sista gång. Servera direkt – spaghetti allo scoglio skall ätas mycket varm!

 

Buon appetito!

Spaghetti allo scoglioSpaghetti med skaldjur

Till skillnad från i Sverige, så är det på juldagen som det stora julfirandet sker. Den 24 december, dvs vår julafton, så är traditionen istället en dag av fasta. Den kallas La Vigilia di Natale, eller kort och gott La Vigilia. När fastan bryts efter midnattsmässan på natten mot juldagen är det vanligt att fira med en meny som består av de finaste skaldjurs- och grönsaksrätterna, framförallt i de södra delarna av Italien. Bland italienare som emigrerat till andra länder, främst USA, så kallas La Vigilia ibland för ”The feast of the seven fishes”. Det finns olika teorier om varför det just sju fiskar; sju dagar för Gud att skapa jorden (enligt katolsk tradition), den romersk-katolska kyrkans sju sakrament och möjligen de sju berömda kullarna som omger staden Rom. 

Den överdådiga skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det italienska kökets verkliga klassiker som gärna dukas fram till julaftonsmiddagen. Några få men fina råvaror med en tydlig smak av havet som blir extra aptitretande när alla goda smaker får absorberas av pastan!

 

Ingredienser:

  • 4 portioner spaghetti eller linguine
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 kg vongole- eller venusmusslor
  • 300 gr bläckfisk (rensad och rengjord)
  • 8 st scampi (eller liknande)
  • 300 gr körsbärstomater
  • 4 msk olivolja av god kvalitet
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kvist persilja
  • ½  glas torrt vitt vin
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Börja med att rengöra alla musslor. Vongolemusslorna måste sköljas flera gånger under rinnande vatten och sedan dra i kallt vatten. Skrapa musslorna med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna innan tillagning genom att knacka dem mot en skärbräda eller i diskhon; om de inte sluter sig eller om det rinner ut sand slänger du dem. Hetta upp oljan i en ganska stor panna och häll i alla musslor när den blivit riktigt varm. Täck genast med ett lock och vänta tills musslorna öppnat sig helt, det tar ca 3–4 minuter. De musslor som inte öppnat sig slängs.

 

Lägg musslorna åt sidan, men sila och spara den vätska som bildats i pannan. Spara några musslor med skal, men plocka ur de flesta. Skär bläckfisken i remsor, och skala scampin. Skär körsbärstomaterna i klyftor.

 

Bryn vitlöksklyftan i olja tills den börjar få lite färg. Tillsätt bläckfisken tillsammans med en nypa salt. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på det vita vinet. Koka bort alkoholen ett par minuter, ta upp vitlöken och tillsätt körsbärstomaterna. Koka ytterligare 5 minuter. Vid det här laget kan du börja tillaga spaghettin som ska tillagas al dente.

 

Tillsätt även räkorna i såsen, och smaka av med salt och peppar. Häll av spaghettin direkt i pannan när den fortfarande är tydligt al dente. Fortsätt tillagningen, och häll på vätskan från musselkoket. Tillsätt slutligen alla musslor, både med och utan skal och rör eller skaka ihop allting under ytterligare ett par minuter. Stäng av värmen, tillsätt hackad persilja och blanda en sista gång. Servera direkt – spaghetti allo scoglio skall ätas mycket varm!

 

Buon appetito!

Fyra fantastiska recept !

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...

Läs mer

Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Den här risotton är så delikat att alla dina gäster kommer att be om påfyllning! Den är lätt att laga och är perfekt för lite större ...

Läs mer

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

Ett långkok på nötkött bräserat i rödvin som serveras med polenta och krispiska grönsaker ...

Läs mer

Penne alla milanese

Penne alla milanese

En underbar och lättlagad pasta ”som i Milano” med fylliga smaker av salsiccia och saffran, och som på norditalienskt manér även ...

Läs mer