Buona Pasqua!

Buona Pasqua!

Pasqua con chi vuoi

I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner. Därav uttrycket ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” som betyder ”Julen med familjen, påsken med vem du vill”. Påsken är en högtid som helt enkelt är lite friare, och kan därför se olika ut; en del har picknick, andra går på restaurang eller bjuder in till en långlunch hemma. Det enda som är säkert är att det serveras mycket mat och vin!

 

Påskhelgen inleds redan på onsdagen, och ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är, desto fler religiösa inslag förekommer i firandet. Den stora höjdpunkten, påskdagen, inleds med att kyrkklockorna ringer och signalerar att det är det dags att fira. Efter kyrkobesök och processioner på gatorna så kulminerar dagen med il pranzo di Pasqua, en extravagant festmåltid.

 

Menyn varierar beroende på var i Italien man firar, men lamm är ett måste, kryddat med vitlök och örter, och gärna serverat med vårens primörer som kronärtskocka, bondbönor och sparris.

 

Vi önskar er alla en Glad Påsk och Buona Pasqua, och skickar med ett recept på den klassiska lammsteken! Buona Pasqua!

Recept: Klassiska lammsteken!

 

 

Källor: nyheter24.se, Eataly, Expressen

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Buona Pasqua!

Pasqua con chi vuoi

I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner. Därav uttrycket ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” som betyder ”Julen med familjen, påsken med vem du vill”. Påsken är en högtid som helt enkelt är lite friare, och kan därför se olika ut; en del har picknick, andra går på restaurang eller bjuder in till en långlunch hemma. Det enda som är säkert är att det serveras mycket mat och vin!

Påskhelgen inleds redan på onsdagen, och ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är, desto fler religiösa inslag förekommer i firandet. Den stora höjdpunkten, påskdagen, inleds med att kyrkklockorna ringer och signalerar att det är det dags att fira. Efter kyrkobesök och processioner på gatorna så kulminerar dagen med il pranzo di Pasqua, en extravagant festmåltid.

 

Menyn varierar beroende på var i Italien man firar, men lamm är ett måste, kryddat med vitlök och örter, och gärna serverat med vårens primörer som kronärtskocka, bondbönor och sparris.

 

Vi önskar er alla en Glad Påsk och Buona Pasqua, och skickar med ett recept på den klassiska lammsteken! Buona Pasqua!

Recept: Klassiska lammsteken!

 

 

Källor: nyheter24.se, Eataly, Expressen

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter

Vit pizza i långpanna med päron, gorgonzola och valnötter - Enkel och utsökt Pinsa från Lazio.

Läs mer

Spaghetti pomodori e mandorle

Spaghetti pomodori e mandorle

En enkel tallrik med rykande spaghetti med tomatsås är en skenbart enkel maträtt, men serverad i rätt tid och i rätt sällskap kan den ...

Läs mer

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver

Läs mer

Salsa tonnato

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm