Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta. - Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Tre vanliga "svenska" misstag vid servering av pasta
- För lite vatten vid kokningen. Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten så förlängs koktiden och risken är stor att pastan klibbar ihop.
Pastaexperterna har en enkel tumregel ”10 – 100 – 1000” dvs 10 gram salt (ca 1,75 tesked) och 1 liter (1000 ml) vatten per 100 gram pasta.
- Koka pastan för länge. Målet är ett lagom tuggmotsånd – ”al dente”. Den angivna koktiden på förpackningen är ungefärlig och risken är att pastan blir överkokt. Börja att smaka av pastan ett par minuter före angiven koktid. Häll av vattnet när pastan är något underkokt och låt den koka färdigt i såsen.
- Servera pasta och sås separat. I Italien blandas alltid pastan med såsen innan servering. Blanda gärna lite av det stärkelserika kokvattnet i såsen så blandas det bättre. Tänk på att pastan ska täckas av såsen – inte simma i den.
Mer Pasta !
Pasta con zucchine e cozze
Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna..
Pasta al forno alla tranese
Krämig och smakrik ugnsbakad pasta i tomatsås och täckt av ost ...
Tajarin al tartufo
En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla!
Ravioli från Liguria
Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en ”krater” i mitten där du knäcker äggen. För ihop mjölet och äggen försiktigt med fingrarna, och knåda sedan degen tills den är smidig.