Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet.
Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Text: Peter Nordin
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet. Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Mer italiensk jul !
Kanelpannacotta
Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.
Pasta med saffran och citron
En enkel men färgstark pasta med saffran och citron!
Spritz di natale
En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.
Panforte – italiensk nougatkaka
utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.