Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet.
Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Text: Peter Nordin
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet. Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Mer italiensk jul !
Panettone med apelsin
Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen tillsammans med ett glas söt spumante. Den traditionella versionen innehåller russin...
Limoncellotryffel
Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.
Gelato allo zafferano
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!