Fettuccine Alfredo

Recept och text av: Peter Nordin

 

”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”

Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!

 

recept

Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.

 

Ingredienser: (en person)

  • 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
  • 100 g riven parmesan, 24 mån
  • 3 msk grädde
  • 35 g smör
  • 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
  • nymald svartpeppar
  • du behöver en hel del ”pastavatten

 

Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.

 

Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.

 

Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.

 

Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.

 

Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fettuccine Alfredo

Recept och text av: Peter Nordin

 

”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”

Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!

 

recept

Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.

 

Ingredienser: (en person)

  • 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
  • 100 g riven parmesan, 24 mån
  • 3 msk grädde
  • 35 g smör
  • 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
  • nymald svartpeppar
  • du behöver en hel del ”pastavatten

Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.

Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.

Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.

Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.

 

Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Vincisgrassi alla Nordin

Vincisgrassi alla Nordin

Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..

Read More

Stracotto

Stracotto betyder egentligen överkokt, vilket stämmer då denna gryta skall koka länge.

Read More

Kycklingen, kocken, och hallon från himlen

Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300 anställda, många krogar och ett klassiskt ”Stureplansliv” – till ...

Read More

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Klassisk chokladtryffel
Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More

cacio-e-pepe
Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More