Lasagna bianca con pesto - Vegetarisk lasagne

Lasagna bianca con pestoVegetarisk lasagne med spenat och pesto 

En minst lika mumsig men något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk. Perfekt att servera till ett större sällskap tillsammans med en fräsch sallad. Du kan med fördel ersätta en del av den rivna osten med tärnad mozzarella för en mjukare och trådigare konsistens.

 

Ingredienser:

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 msk smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och svartpeppar
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 250 gr riven ost, gärna provolone (eller delvis mozzarella)
  • 100 gr riven parmesan
  • 3-4 dl pesto
  • 1-2 paket fryst spenat, tinade och avrunna eller motsvarande mängd färsk
  • lasagneplattor

 

Gör så här:

Värm ugnen till 200 ° C. Smörj en rektangulär ugnsform.

Smält ihop olivoljan och smöret i en kastrull. Tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan, rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs i ca 5 minuter eller tills det doftar. Ta bort vitlöksklyftorna och kassera.

 

Vispa i mjölet och koka i ca 1 minut. Tillsätt mjölken och buljongen. Koka upp och rör om i 2-3 minuter. Ta bort från värmen och rör ner den rivna osten och ca hälften av parmesanen. Rör om tills osten är helt smält och såsen är slät.

 

För att montera, börja med att bre ut lite av ostsåsen i botten av den förberedda ugnsformen. Toppa med 3-4 lasagneplattor. Lägg på pesto och spenat, och tillsätt ytterligare lite av ostsåsen. Fortsätt att varva lasagneplattor, pesto, spenat och ostsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som täcks med ostsås och strö över resten av parmesanen.

 

Täck med folie och grädda i 30 minuter eller tills osten bubblar. Ta av folien och grädda ytterligare 15 minuter tills osten fått färg. Låt stå 10 minuter innan servering.

 

BUON APPETITO!

 

Missa inte:
Ragù alla Bolognese
Tiramisú
Torta Caprese

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Lasagna bianca con pestoVegetarisk lasagne med spenat och pesto

En minst lika mumsig men något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk. Perfekt att servera till ett större sällskap tillsammans med en fräsch sallad. Du kan med fördel ersätta en del av den rivna osten med tärnad mozzarella för en mjukare och trådigare konsistens.

 

Ingredienser:

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 msk smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och svartpeppar
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 250 gr riven ost, gärna provolone (eller delvis mozzarella)
  • 100 gr riven parmesan
  • 3-4 dl pesto
  • 1-2 paket fryst spenat, tinade och avrunna eller motsvarande mängd färsk
  • lasagneplattor

Gör så här:

Värm ugnen till 200 ° C. Smörj en rektangulär ugnsform.

Smält ihop olivoljan och smöret i en kastrull. Tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan, rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs i ca 5 minuter eller tills det doftar. Ta bort vitlöksklyftorna och kassera.

 

Vispa i mjölet och koka i ca 1 minut. Tillsätt mjölken och buljongen. Koka upp och rör om i 2-3 minuter. Ta bort från värmen och rör ner den rivna osten och ca hälften av parmesanen. Rör om tills osten är helt smält och såsen är slät.

 

För att montera, börja med att bre ut lite av ostsåsen i botten av den förberedda ugnsformen. Toppa med 3-4 lasagneplattor. Lägg på pesto och spenat, och tillsätt ytterligare lite av ostsåsen. Fortsätt att varva lasagneplattor, pesto, spenat och ostsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som täcks med ostsås och strö över resten av parmesanen.

 

Täck med folie och grädda i 30 minuter eller tills osten bubblar. Ta av folien och grädda ytterligare 15 minuter tills osten fått färg. Låt stå 10 minuter innan servering.

 

BUON APPETITO!

 

Missa inte:
Ragù alla Bolognese
Tiramisú
Torta Caprese

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Torta Di Mele Al Gelato

En hemlagad äppelkaka är helt klart en efterrätt som vi aldrig tröttnar på oavsett om din adress är i Sverige eller Italien!

Läs mer

Lombata di vitello

Lombata di vitello

Lägg köttskivorna mellan 2 ark plastfolie och platta till dem med en brödkavel (eller liknande) så att de blir mycket tunna. Doppa dem i det kryddade mjölet, sedan i uppvisat ägg och sist i ströbröd.

Läs mer

Råbiff från Piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda piemontese är italienarnas svar på vår råbiff eller fransmännens steak tartare. En rätt som passar bra som förrätt eller vickning på nyårsafton.

Läs mer

Kanelpannacotta

Kanelpannacotta

Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm