Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Mer av Peter Nordin !
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...
Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia
Förrätter / Antipasti,Peter Nordin,Fågel
Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin
Vitello Braciole
Termen "Braciole" kommer från det italienska ordet "braciola", som betyder “skiva”. Det handlar om tunt skivat kalvkött som rullas med...
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...
Mer av Peter Nordin !
Kycklingen, kocken, och hallon från himlen
Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300 anställda, många krogar och ett klassiskt ”Stureplansliv” – till ...
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...