Vi gillar: Italiensk Vermouth
Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer dock från tyska starkviner som ofta var kryddade med malört – ”Wermut” är det tyska ordet för den beska örten. Och kryddat vin har faktiskt ännu äldre anor och redan under antiken var det vanligt att tillsätta malört för att dölja den dåliga kvaliteten på ett vin eller att förbättra hållbarheten. Idag är dessa drycker av en helt annan kvalitet och lika goda att konsumeras som de är eller som ingrediens i olika cocktails.
Vid framställningen använder man sig av ett enkelt, torrt vitt basvin som förstärks med druvsprit upp till en alkoholhalt runt 15 – 20%, sötas upp och därefter kryddas med malört och en mängd andra kryddor och örter som till exempel enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Vermouth finns i färgerna vit, rosé och röd och är oftast söt men finns också i en torr vit variant, Extra Dry, som är en oumbärlig ingrediens i en klassisk Dry Martini.
Under en italiensk ”aperitivo”, dvs stunden mellan arbetsdagens slut och innan middagen är det en vanlig syn att se Vermouth i glasen på de olika barerna. Ibland serverad ren med bara is och en citronskiva och eventuellt lite sodavatten, eller i klassiska cocktails som Milano-Torino, Americano eller Negroni!
Vi gillar: Italiensk Vermouth
Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer dock från tyska starkviner som ofta var kryddade med malört – ”Wermut” är det tyska ordet för den beska örten. Och kryddat vin har faktiskt ännu äldre anor och redan under antiken var det vanligt att tillsätta malört för att dölja den dåliga kvaliteten på ett vin eller att förbättra hållbarheten. Idag är dessa drycker av en helt annan kvalitet och lika goda att konsumeras som de är eller som ingrediens i olika cocktails.
Vid framställningen använder man sig av ett enkelt, torrt vitt basvin som förstärks med druvsprit upp till en alkoholhalt runt 15 – 20%, sötas upp och därefter kryddas med malört och en mängd andra kryddor och örter som till exempel enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Vermouth finns i färgerna vit, rosé och röd och är oftast söt men finns också i en torr vit variant, Extra Dry, som är en oumbärlig ingrediens i en klassisk Dry Martini.
Under en italiensk ”aperitivo”, dvs stunden mellan arbetsdagens slut och innan middagen är det en vanlig syn att se Vermouth i glasen på de olika barerna. Ibland serverad ren med bara is och en citronskiva och eventuellt lite sodavatten, eller i klassiska cocktails som Milano-Torino, Americano eller Negroni!
Recept som passar till !
Torta di nocciola – Hasselnötskaka
Hasselnötskaka. Häll nötterna och 1 ½ dl av sockret i en matberedare och finhacka blandningen. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats. Häll över blandningen i en stor skål och ställ åt sidan.
Glassfylld panettone
Lena Martoglio Bomler,Desserter
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad…
Mousse al cioccolato e amaretto
En härligt krämig chokladmousse med mandellikören amaretto.
Torta Di Mele Al Gelato
En hemlagad äppelkaka är helt klart en efterrätt som vi aldrig tröttnar på oavsett om din adress är i Sverige eller Italien!