Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm
Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!
Ingredienser:
- 2 rullar smördeg (rektangulär)
- 250 gr hallon
- 125 gr blåbär
- 125 gr björnbär
- Florsocker
Ingredienser vaniljkräm:
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
- 6 st äggulor
- 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
- 40 gr majsstärkelse (maizena)
- 30 gr rumsvarmt smör
Gör så här:
Börja med att göra vaniljkrämen.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).
Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)
Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.
Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!
Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm
Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!
Ingredienser:
- 2 rullar smördeg (rektangulär)
- 250 gr hallon
- 125 gr blåbär
- 125 gr björnbär
- Florsocker
Ingredienser vaniljkräm:
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
- 6 st äggulor
- 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
- 40 gr majsstärkelse (maizena)
- 30 gr rumsvarmt smör
Gör så här:
Börja med att göra vaniljkrämen.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).
Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)
Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.
Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!
Fyra fantastiska recept !
Agnello a scottadito
Smörj lammkotletterna på båda sidor med oljan. Värm upp grillen och grilla dem på hög värme..
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio. Skala och halvera vitlöksklyftorna, och skär dem i ganska tunna skivor. Skär chilin i tunna skivor. Om du vill ha mindre hetta så tar du först bort kärnorna. Värm upp olivoljan i en stor kastrull eller panna
Spaghetti pomodori e mandorle
En enkel tallrik med rykande spaghetti med tomatsås är en skenbart enkel maträtt, men serverad i rätt tid och i rätt sällskap kan den ...
Lasagne alla Bolognese
En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...