Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Mer av Peter Nordin !
Avenotto
Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:
Italiensk tomatvinägrett
Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...
Soppa på linser från Castelluccio
Vegetariskt,Soppor,Peter Nordin
Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Involtini Nordini – di vitello
Reportage,Peter Nordin,Kalvkött
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor
Mer av Peter Nordin !
En glädjefylld tradition
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...