Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone

Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.

 

Ingredienser:

Kakbotten

  • 175 g italienska biscotti-kakor
  • 75 g mjukt smör

Chokladfyllningen:

  • 220 g mascarpone, rumstempererad
  • 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
  • 40 g vanligt strösocker
  • 95 g mörk choklad 60%
  • 75 g vispgrädde
  • 7 g maizena-mjöl

Ganache:

  • 60 g mörk choklad i små bitar 70%
  • 65 g vispgrädde

Servering:

  • 3 msk kakao
  • 1 msk florsocker
  • 2 dl grädde
  • 1 knivsudd äkta vaniljsocker

 

Gör så här:

Kakbotten:

Sätt ugnen på 155°.

Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.

 

Chokladfyllningen:

Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.

 

Ganache:

Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.

 

Servering:

Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.

Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

¨

Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone

Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.

 

Ingredienser:

Kakbotten

  • 175 g italienska biscotti-kakor
  • 75 g mjukt smör

Chokladfyllningen:

  • 220 g mascarpone, rumstempererad
  • 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
  • 40 g vanligt strösocker
  • 95 g mörk choklad 60%
  • 75 g vispgrädde
  • 7 g maizena-mjöl

Ganache:

  • 60 g mörk choklad i små bitar 70%
  • 65 g vispgrädde

Servering:

  • 3 msk kakao
  • 1 msk florsocker
  • 2 dl grädde
  • 1 knivsudd äkta vaniljsocker

Gör så här:

Kakbotten:

Sätt ugnen på 155°.

Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.

 

Chokladfyllningen:

Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.

 

Ganache:

Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.

 

Servering:

Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.

Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Blåmusslor som i Venedig - Peter Nordin

Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...

Read More

Peter Nordins Ragú

Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.

Read More

Spaghetti-alle-Vongole-av-Peter-Nordin

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan ...

Read More

Costoletta Milanese

Costoletta Milanese

Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.

Read More

Mer av Peter Nordin !

Cucina-povera-kåseri-och-fyllda-pastakuddar
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar

Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur enkelt du skapar stora smaker, med i princip ingen peng ...

Read More

Pizzette di quinoa
Pizzette di quinoa

Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.

Read More