Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Mer av Peter Nordin !
Avenotto
Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:
Secreto – Grillad spädgris
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.
Mer av Peter Nordin !
Italiensk tomatvinägrett
Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...
En resa i fantasin
I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.